1 oktober: start van het hoogwaterseizoen


1 oktober 2023

Het weerbericht voor de komende tijd voorspelt misschien anders, maar het is toch echt waar: op 1 oktober start officieel het hoogwaterseizoen. Dit houdt in dat in de periode van 1 oktober tot en met 1 april geen werkzaamheden op of aan de dijk mogen plaatsvinden. Er gelden strengere regels om onze Maasdijk en regionale keringen veilig te houden.

Er mogen bijvoorbeeld geen werkzaamheden op of aan de dijk en de regionale keringen plaatsvinden. Dat geldt ook voor de beschermingszone van maximaal 100 meter aan beide zijden van de dijk. Graafwerkzaamheden in de dijk stellen we uit tot na het hoogwaterseizoen. Daarnaast is dit het moment om ons hoogwaterdraaiboek te actualiseren. Daarin staat vermeld wat onze ruim 200 dijkwachten moeten doen op het moment dat er hoogwater optreedt.

Naast de dagelijkse inspectie van onze dijkbeheerders, zijn zij inmiddels gestart met hun najaarsinspectie als voorbereiding op het hoogwaterseizoen. Alle aandachtspunten op de dijk worden vastgelegd in een app. Aanwezige mankementen en afwijkingen corrigeren zij ter plekke en zo snel mogelijk. Alles om ervoor te zorgen dat de dijken ons, als het bijvoorbeeld veel regent, beschermen tegen hoog water.

Hertogswetering_Maasdijk_meting_door_jan

Heb je werkzaamheden gepland op of aan de dijk?

Dan is het belangrijk dat je eerst contact opneemt met het waterschap. Wij denken graag mee met dijkbewoners, grondeigenaren, gemeenten, projectontwikkelaars of architecten. Voor meer informatie of meldingen, bel je met onze collega’s van het Klantcontactcentrum via 088 – 17 88 000.

Verder kunnen onderstaande pagina’s mogelijk nog interessant zijn voor jou:

  • Op de pagina Legger kun je zien hoe een perceel ligt ten opzichte van de dijk met de beschermingszone.
  • Kijk op de pagina Vergunning aanvragen voor het aanvragen van een vergunning.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice