Waterschap volop in actie door regen en storm Ciarán
Door alle regen en nu ook nog storm Ciarán zijn onze collega’s binnen en buiten volop bezig met het controleren van dijken, omgevallen bomen en takken ruimen en het schoonmaken van duikers zodat het water door kan stromen. Sloten en beken staan vol. Het is echt heel nat. Ook op de zuiveringen werken collega’s hard om al het extra water weg te werken.
Kletsnatte oktober
In ons werkgebied viel er in oktober 120 tot 180 millimeter neerslag, waarbij in de noordelijke delen het meeste viel. Ter vergelijking: normaal valt in oktober ‘slechts’ tussen de 60 en 80 mm. Ten opzichte van vorig jaar is er dit jaar al ruim 320 mm meer regen gevallen dan in een gemiddeld jaar. Als het zo doorgaat wordt 2023 het natste jaar in zeker dertig (!) jaar.
Volop in actie
Door de storm liggen er veel bladeren en takken in de sloten en beken. Hierdoor kunnen de openingen van duikers verstopt raken die zorgen voor het doorstromen van water. Onze collega's werken hard checken alle duikers en maken ze daar waar nodig weer schoon.
Ook houden we de waterpeilen in de sloten en beken goed in de gaten. Omdat de grondwaterstanden zo hoog zijn, is er weinig ruimte in de ondergrond om water te kunnen bergen. De spons zit vol. Hierdoor voeren we op verschillende plaatsen meer water af. Op meerdere plekken verlaagden we onze stuwen. Op plaatsen waar nauwelijks risico is op overlast blijven de stuwen hoog staan.
Onze rioolwaterzuiveringen
Ook op de waterzuiveringen merken we dat het erg nat is buiten. Door de vele regen stroomt er veel meer water naar de rioolwaterzuiveringen dan normaal gesproken. We werken hard om deze extra hoeveelheid water schoon te maken. Met zoveel extra water is de kans op storingen groter.
Water tijdelijk opvangen en afvoeren
In onze projecten houden we rekening met extreme regenval en droogte. Zo geven we water de ruimte waar nodig. Bijvoorbeeld bij de Bakelse Aa waar we het overtollige regenwater opvangen en afvoeren door middel van een 'piekbed'. Dat is een soort wateropvangsysteem dat is ontworpen om tijdelijk regenwater op te vangen en op te slaan. Onze collega Paul van Rosmalen laat het zien in onderstaand filmpje.
Deel deze informatie
Schrijf je in voor onze nieuwsservice
Abonneer je op onze digitale nieuwsbrief en ontvang leuke en interessante artikelen over diverse onderwerpen wekelijks in je mailbox.
Recent nieuws
- Restauratie historische keersluis Bossche Sloot: doorgang voor fietsers en wandelaars tot half december gesloten5 september 2024
- Aanvullend onderzoek naar waterkwaliteit rond bedrijventerrein Helmond; geen acuut gevaar voor omgeving5 september 2024
- Peilbeheer in regio St. Anthonis en Boxmeer is klaar voor de toekomst4 september 2024
- Waterbericht augustus: ‘droge primeur’ voor 2024 en een explosie van grote waternavel4 september 2024
- Word jij onze medewerker beheer en onderhoud watersysteem?2 september 2024