Het blijft regenen, maar water vasthouden gaat niet meer: ‘Zijn op punt dat we risico's moeten managen’


7 november 2023

Onze droogtecoördinator en inmiddels ook natheidscoördinator Jos Kruit legt aan Algemeen Dagblad vanuit 'wetspot' Den Bosch uit wat er in deze tijd te doen staat én of we nu eindelijk genoeg water hebben om die droge zomers door te komen. De voorspellingen dat het weer extremer wordt, lijken we nu ook terug te zien in de regenval, die deze herfst heel constant doorgaat. De afgelopen jaren waren er momenten waarop we bij wijze van spreken klaar waren om een regendans te beginnen. Het kan zijn dat we straks klaar zijn voor een zonnedans. Gemiddeld weer bestaat niet meer.

2023 is hard op weg om het natste jaar in zeker dertig jaar tijd te worden

In oktober viel er opnieuw veel meer neerslag dan gebruikelijk. Het gevolg? Zeer hoge grondwaterstanden, meer afvoer van water en een bodem die totaal is verzadigd. De grondwaterstandenkaart laat op dit moment een uniek beeld zien: alleen maar donkerblauwe bolletjes. Dat wil zeggen dat de grondwaterstanden in ons hele gebied erg hoog zijn. Lees daar meer over in ons waterbericht van oktober.

Het Algemeen Dagblad interviewde onze adviseur peilbeheer Jos Kruit

Jos Kruit: "Het grondwaterpeil is overal, ook op hooggelegen zandgebieden, zeer hoog voor de tijd van het jaar. Dat is gunstig, want het betekent dat we een goede watervoorraad hebben. Maar wat nu gebeurt, biedt geen garantie voor de zomer. We kunnen niet al het water dat valt vasthouden."

Lees het artikel op AD.nl

Heeft al die regen ook een nadeel?

Jos: "Het betekent in elk geval dat we nu op een punt komen dat we risico's moeten gaan managen. De grond is als een spons, die op een gegeven moment verzadigd is. Dat dat punt nu bereikt wordt, zie je ook aan de beken, die op het moment kolken. Ik geniet van die dynamische watermassa's, maar dat water moet uiteindelijk wel ergens naartoe. We hebben stuwen, die we hoger of lager kunnen zetten, afhankelijk van het (grond)waterpeil. Tot nu toe gaat het goed.”

Fragment NPO Radio 1 met Jos Kruit

Jos Kruit in AD