Is alle regen genoeg om maanden van droogte op te vangen?


6 november 2023

Regen, regen en nog eens regen. Typisch waterschapsweer. Dagelijks bestuurslid Peter van Dijk: "Door de toename van weersextremen is het werk van het waterschap er ingewikkelder en uitdagender door geworden. Vergeleken met zo’n twintig of dertig jaar geleden leven we nu in een heel andere werkelijkheid. We hebben de afgelopen jaren te maken gehad met grotere extremen en die afwisselende periodes van nat en droog weer worden waarschijnlijk nog extremer. Voorheen was het weer veel voorspelbaarder.”

2023 is hard op weg om het natste jaar in zeker dertig jaar tijd te worden. In oktober viel er opnieuw veel meer neerslag dan gebruikelijk. Het gevolg? Zeer hoge grondwaterstanden, meer afvoer van water en een bodem die totaal is verzadigd. De grondwaterstandenkaart laat op dit moment een uniek beeld zien: alleen maar donkerblauwe bolletjes. Dat wil zeggen dat de grondwaterstanden in ons hele gebied erg hoog zijn. Lees daar meer over in ons waterbericht van oktober.

Artikel Eindhovens Dagblad met dagelijks bestuurslid Peter van Dijk en droogtecoördinator Jos Kruit

De vennen zijn helemaal vol, de beken voeren op een razend tempo het overtollige water naar het lager gelegen Den Bosch en uiteindelijk naar de Noordzee. Zo heeft Peter van dijk het in geen jaren meegemaakt.

Na alle droogteperioden van de afgelopen jaren is het een welkome constatering dat het grondwater nu weer helemaal op peil is. Maar het hele verhaal ligt nog wat genuanceerder dan de meeste mensen denken.

Om te beginnen, het is nu ook weer niet zo dat we verzekerd zijn tegen lange periodes van droogte. ,,Het staat er fantastisch voor. Maar stel dat het vanaf maart drie maanden kurkdroog wordt, dan zakt het grondwaterpeil ook weer keihard. Als uitgangspositie is dit wel gunstig", aldus adviseur peilbeheer Jos Kruit.

Link naar het Premium artikel op ed.nl

Peter van Dijk ed.nl_1

Peter van Dijk ed.nl_2

Peter van Dijk ed.nl_3