Maasheggenvlechten trekt maar liefst 3000 bezoekers!


13 maart 2023

Zondag 12 maart organiseerde Stichting Landschapsbeheer Boxmeer het Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten op Portaal de Vilt. En traditiegetrouw probeert een team van Aa en Maas ook weer om de Gouden Hiep te bemachtigen. Toeschouwers konden komen kijken om de vlechtteams aan het werk te zien. Naast het vlechten waren er ook diverse andere activiteiten. Vooral voor kinderen is er van alles te beleven. Tussen de 3000 bezoekers waren ook de commissaris van de koning, Ina Adema en de nieuwe burgemeester van Land van Cuijk, Marieke Moorman.

De Maasheggen vormen het oudste cultuurlandschap van het land. Er is geen gebied in Europa waar natuur, landschap, economie en cultuur zo zichtbaar en langdurig met elkaar verweven zijn. Tijdens dit evenement werd het op authentieke wijze snoeien en vlechten van de heggen in ere hersteld. Het vlechten van de heg gebeurt met een heggenzwaard en hiep. Het is niet zo eenvoudig als het klinkt.

Vlechtteams

Tijdens deze editie streden 44 teams om de felbegeerde wisseltrofee. Meer dan 200 vlechters waren aan het kappen, zagen, snoeien en vlechten. Het Land van Cuijk was goed vertegenwoordigd, maar de studenten van de universiteit van Wageningen weten Oeffelt inmiddels ook te vinden. Met maar liefst zes teams namen ze deel aan dit kampioenschap. Naast Maasheggenstijl werd er ook gevlochten in buitenlandse stijlen. Zo was er naast de Engelse stijl ook de Ierse, Welsh, Franse, en een Belgische stijl vertegenwoordigd. Vanuit Ierland was hun kampioen Clive Lyttle afgereisd naar Oeffelt om zijn vlechtkunsten te laten zien.

De winnende teams

Maar uiteindelijk gaat het toch om de wisseltrofee de Gouden Hiep. Team Grutters, bestaande uit Antoon Grutters, Paul Grutters, Henk Grutters en Piet Peters uit Oeffelt, kreeg de beste beoordeling van de jury. De Toppers uit Vierlingsbeek bestaande uit Peter Stevens, Wim Geurts, Henny de Haas en Rinaldo Derks van de Ven werden tweede. Op de derde plaats eindigde het team Loerangel uit Boxmeer (Bert Guntlisbergen, Walter Claassen en Guido van Oorschot).

Ieder jaar wordt ook de prijs van de best uitlopen meidoornhaag van het vorige kampioenschap uitgereikt. Het team 'Mit d'n stroam mit' uit Boxmeer (Wim van Lanen, Christel Roelofs, Maureen van Lanen) krijgt voor een jaar de Zilveren Halve Maan mee naar huis.

Het team van Marijn Schippers, Luke Schippers en Libby van den Besselaar van Behoud Groen Erfgoed Harmelen kregen de John French award voor het beste kapwerk op het kampioenschap.

De Gelderlander schreef hier een artikel over

Brabants Dagblad schreef hier een artikel over

Winnende team NK Maasheggenvlechten

Wat is heggenvlechten precies?

Heggenvlechten is een ambacht waarbij heggen volgens een bepaalde techniek in elkaar worden gevlochten, zodat ze een natuurlijke afscheidingswal vormen en het vee tegenhouden. Het ambacht bestaat al eeuwen: er zijn documenten uit het begin van onze jaartelling waarin heggenvlechten ter sprake komt. We vinden het ambacht vooral terug in de hoger gelegen delen van ons land; daar waar het water te laag staat om sloten als afscheiding te gebruiken. In de afgelopen decennia hebben schrikdraad en prikkeldraad veel van dit soort heggen vervangen.

Niets voor niets is het Maasheggengebied is in 2018 tot Unesco-Biosfeer uitgeroepen. Het ambacht van Maasheggenvlechten is toegevoegd aan de lijst Cultureel Immaterieel-Erfgoed in Nederland. Met het vlechten dragen alle deelnemers bij aan het in stand houden van dit bijzondere gebied.

Lees meer over Maasheggenvlechten

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice