Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen Aa en Maas bekend


23 maart 2023

Vanmorgen is tijdens de openbare zitting van het centraal stembureau de definitieve verkiezingsuitslag van waterschap Aa en Maas vastgesteld. Het aantal zetels per partij, zoals bekend gemaakt bij de voorlopige uitslag, blijft ongewijzigd. Ook de gekozen bestuurders zijn nu bekend. Twee kandidaten, een van de BBB en een van de Partij voor de Dieren, hebben voldoende voorkeurstemmen gehaald om toch een zetel te krijgen in het algemeen bestuur.

Definitieve zetelverdeling waterschap Aa en Maas.

Ruim 335.781 inwoners hebben hun stem uitgebracht. Dat is een opkomstpercentage van 53,0 %.

Partij

Zetels Aantal stemmen
Water Natuurlijk 8 zetels 92.290
BBB 7 zetels 84.249
VVD 3 zetels 37.052
CDA 2 zetels 34.107
Partij van de Arbeid 2 zetels 27.746
Partij voor de Dieren 2 zetels 24.511
50Plus 1 zetels 17.115
AWP voor water, klimaat en natuur 1 zetels 12.975
Ouderen Appèl – Hart voor Water 0 zetels 5.736

Voorkeurszetel

Twee kandidaten, een van de BBB en een van de Partij voor de Dieren, hebben voldoende voorkeurstemmen gehaald om toch een zetel te krijgen in het algemeen bestuur. Zij doorbreken de lijstvolgorde door het aantal voorkeurstemmen dat op hen is uitgebracht. Marc Bouwmans van de BBB is van plek negen op de lijst naar de vierde plek gegaan. Corine Vos van de Partij voor de Dieren ging van de derde plek naar de tweede. Een voorkeurstem is een stem die niet op de nummer één van de kandidatenlijst is uitgebracht maar op een andere kandidaat van dezelfde lijst. Om ervoor in aanmerking te komen moet een kandidaat minimaal 25% van het aantal stemmen van de kiesdeler (12.914 stemmen) halen. Voor een voorkeurszetel waren dus minimaal 3.229 stemmen nodig.

Telling van de stemmen

Bekijk hieronder het overzicht van de telling van alle stemmen die zijn uitgebracht in het gebied van Aa en Maas.

Telling van stemmen waterschapsverkiezingen Aa en Maas 2023 (csv, 20 kB)

Lijst nieuwe bestuurders

Hieronder vindt u het proces-verbaal met daarin de lijst van de 26 mensen die door de inwoners van het werkgebied zijn gekozen. Het algemeen bestuur bestaat uit de dijkgraaf en 30 leden. Vier leden, de zo genoemde ‘geborgde zetels’, staan vast. Twee namens agrariërs en twee namens natuurterreinen. De andere 26 zijn gekozen tijdens de verkiezingen.

Proces-verbaal van de uitslag van de verkiezing van het algemeen bestuur (pdf, 1.7 MB)

Verslag controleprotocol centraal stembureau (pdf, 145 kB)

Gekozen kandidaten per partij (pdf, 100 kB)

Installatie nieuw algemeen bestuur

Het voormalig algemeen bestuur treedt op maandagmiddag 27 maart af. Het nieuwe algemeen bestuur wordt op woensdag 29 maart geïnstalleerd. Direct daarna starten de coalitieonderhandelingen die moeten leiden tot een bestuursakkoord voor de komende bestuursperiode van vier jaar. Uiteindelijk leidt dit ook tot de benoeming van de nieuwe dagelijks bestuursleden.

Meer over de waterschapsverkiezingen

Kijk voor alle informatie over de waterschapsverkiezingen van 2023 op: www.aaenmaas.nl/verkiezingen.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice