Bezoek Maasheggenvlechten op zondag 12 maart


6 maart 2023

Voor de 17e keer organiseert Stichting Landschapsbeheer Boxmeer het Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten. De wedstrijdlocatie is op Portaal de Vilt, gelegen aan de provinciale weg van Beugen naar Oeffelt. De toegang tot dit evenement op 12 maart is gratis. Vanaf 11.00 tot 16.00 uur kunnen toeschouwers de vlechtteams aan het werk zien.

Naast het vlechten zijn er ook diverse andere activiteiten op de wedstrijdlocatie en bij manege de Sprong Vooruit. Vooral voor kinderen is er van alles te beleven.

Vrijwilligers van IVN Maasvallei zijn actief betrokken bij de organisatie en voorbereidingen van dit evenement.

Meer over het Maasheggen-evenement op 12 maart

Wat is heggenvlechten precies?

Heggenvlechten is een ambacht waarbij heggen volgens een bepaalde techniek in elkaar worden gevlochten, zodat ze een natuurlijke afscheidingswal vormen en het vee tegenhouden. Het ambacht bestaat al eeuwen: er zijn documenten uit het begin van onze jaartelling waarin heggenvlechten ter sprake komt. We vinden het ambacht vooral terug in de hoger gelegen delen van ons land; daar waar het water te laag staat om sloten als afscheiding te gebruiken. In de afgelopen decennia hebben schrikdraad en prikkeldraad veel van dit soort heggen vervangen.

Het Maasheggengebied is in 2018 tot Unesco-Biosfeer uitgeroepen. Het ambacht van Maasheggenvlechten is toegevoegd aan de lijst Cultureel Immaterieel-Erfgoed in Nederland. Met het vlechten dragen alle deelnemers bij aan het in stand houden van dit bijzondere gebied.

Meer over Maasheggenvlechten