Waterdag in de natuur trekt 60 kinderen en hun (groot)ouders naar de waterkant


Op zaterdag 10 juni organiseerden we voor het eerst een Waterdag in de natuur. We deden dit samen met IVN, Brabants Landschap, Ravon, Floron en Recycle Valley. Aanleiding voor deze beleefdag was onze campagne voor de mooiste plekjes tussen Aa en Maas. De gedachte achter deze campagne is dat we mensen beter bereiken rondom het thema water als we hen laten genieten van water. Op onze mooiste waterrijke plekjes kun je wandelen, fietsen of varen en tegelijkertijd meer leren over het belang van water en de manier waarop we als waterschap zorgen voor ons water. De Waterdag in de natuur vond plaats op een van deze pareltjes, namelijk het dynamisch beekdal van de Aa bij kasteel Heeswijk.

Slootjesdagen en waterdiertjes vangen

IVN Bernheze organiseert jaarlijks in juni de slootjesdagen. Dit jaar deden ze dat in samenwerking met ons tijdens de Waterdag in de natuur. Met schepnet, waterbak en loep gingen in totaal 60 kinderen en (groot)ouders op onderzoek uit langs de slootkant. Samen met onze ecologen en IVN-gidsen ontdekten zij welke waterdiertjes er allemaal in het water leven én wat dat zegt over de kwaliteit van het water. Door de vangst door te geven op www.waterdiertjes.nl werkten de kinderen ook nog eens mee aan een echt onderzoek naar het waterleven in Nederland.

Oeverlopers

De Kasteelmeander bij kasteel Heeswijk is een ideale plek om de waterkwaliteit en biodiversiteit van de Brabantse beken te monitoren. Het gebied is onderdeel van het Dynamisch beekdal, waar we als waterschap de natuur hersteld hebben. Oude meanders zijn weer aangesloten, zodat rivier de Aa meer ruimte heeft om te slingeren. En er zijn stuwen verwijderd waardoor vissen weer alle kanten op kunnen zwemmen. Om in kaart te brengen wat er allemaal groeit en leeft in deze meander (bocht in een kronkelende rivier) gaan de Oeverlopers gedurende drie jaar op onderzoek uit. Hoe ontwikkelen planten en dieren zich op deze plek? En wat zegt dat over hoe schoon de beken zijn? Tijdens de Waterdag in de natuur konden bezoekers meekijken met de Oeverlopers en hen het hemd van het lijf vragen over het dieren- en plantenleven onder en langs het water.

Scheppen voor schoon water

Een mooi plekje is een schoon plekje. Tijdens de Waterdag was Recycle Valley aanwezig met grijpers, schepnetjes en vuilniszakken. Samen met bezoekers hebben zij de omgeving rondom Kasteel Heeswijk-Dinther schoongemaakt van zwerfafval. Er is 3 kilo aan afval geschept en geprikt. Goed voor de natuur en het water, maar ook om de aandacht te vestigen op dit thema in de hoop dat mensen zelf plekjes schoon houden.

Ook genieten van water?

Wil jij ook genieten van water en zoek je naar mooie plekjes om te wandelen, fietsen of varen? Bekijk onze mooiste plekjes op deze pagina op onze website.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice