Aa en Maas levert materieel voor dambreuk Oekraïne


14 juni 2023

De waterschappen, waaronder waterschap Aa en Maas, hebben positief gereageerd op een verzoek van de Europese Unie en het ministerie van Buitenlandse Zaken om materiële hulp te bieden aan Oekraïne. Door een verwoeste stuwdam staat een groot gebied onder water en moeten mensen worden geëvacueerd.

Noodhulp

Op korte termijn leveren de waterschappen boten, vlotten, reddingsboeien en pompen. Dijkgraaf Mario Jacobs: “De gevolgen van de verwoesting van de dam zijn enorm. Uiteraard helpen wij de mensen in nood graag met materieel bij deze ramp. We stellen bij Aa en Maas drie pompen beschikbaar die het water in het overstroomde gebied helpen weg te pompen.” Het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseert en coördineert de noodhulp namens Nederland, waarbij het aangeboden materieel een belangrijke rol speelt.

Verwoeste Kachovka-stuwdam

Een drie kilometer lange stuwdam in de Oekraïense rivier de Dnipro is verwoest. Hierdoor is een groot gebied onder water komt te staan. Tienduizenden mensen zijn of moeten worden geëvacueerd. Heel Europa organiseert noodhulp, waaronder Nederland.

Zie ook dit nieuwsbericht van de Unie van Waterschappen.

De pompen van Aa en Maas op weg naar een depot in Vriezenveen waar het materieel uit Nederland wordt verzameld. Vanaf deze locatie gaat het naar het getroffen gebied.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice