Een nieuwe ecologische parel in de Graafsche Raam


25 juli 2023

De uitvoering van de herinrichting Graafsche Raam is in volle gang. Tijdens zowel de ontwikkeling van de plannen als tijdens de uitvoering van de werkzaamheden hebben we veel aandacht voor de ecologie. Zoals het plaatsen van dood hout in de beek als geschikt habitat voor o.a. vissen en macrofauna. Ook zaaien we de oevers van de beek in met specifieke mengsels, om bepaalde gewenste soorten een kans te geven. Daar komt nu een nieuwe ecologische parel bij: drijvende eilanden!

Drijvend eiland1
Aanleg drijvend eiland

In deze fase worden verschillende elementen geplaatst zoals een ijsvogel/zwaluwwand, doodhoutpakketten, een windwatermolen en drijvende ecologische eilanden. Dit laatste is nieuw voor ons waterschap. De eilanden bestaan uit plateaus van 10x3 meter van metaal, drijvend op glasfoam en gemaakt van gerecycled materiaal. Daarop liggen kokosmatten, waar planten als de Gele Lis, Moerasspirea en Oeverzegge kunnen groeien. Deze vegetatie sluit het meeste aan op de ecologische doelen die we voor ogen hebben.

Aanleg drijvend eiland
Aanleg drijvend eiland

De Graafsche Raam stroomt door stedelijk gebied waardoor er weinig ruimte is op de oevers voor onze ecologische doelen. Daarom deze maatregel ín de beek die zorgt voor meer biodiversiteit zowel boven- als onderwater. Deze methode wordt bij onze collega waterschappen in het westen vaker toegepast, maar voor ons is het nieuw!

Lees meer over de herinrichting van de Graafsche Raam

Drijvend eiland
Toekomstbeeld drijvend eiland

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice