Collega Ronald Wolters bij Een Vandaag over zorgen rond de bever


10 januari 2023

Onze beleidsadviseur Waterveiligheid Ronald Wolters vertelde dinsdag 10 januari in de uitzending van Een Vandaag op NPO1 over de veiligheidsproblemen rond beverschade. Ronald: "Op meerdere plekken in ons werkgebied moeten we schades herstellen, dammen verwijderen en dijken versterken. Gaten in oevers en dijken zorgen ook voor problemen met onderhoud: Dan zakken trekkers bijvoorbeeld weg bij het maaien, dat is dus een persoonlijk veiligheidsprobleem en een probleem omdat de dijk minder goed werkt. Wij zijn daar heel druk mee. We proberen bevers te verleiden naar andere plekken te gaan, verder weg van dijken."

In de droge periodes hielpen de beverdammen ons bij het vasthouden van water. En door het gebrek aan water, ontstaat dan geen wateroverlast. Nu sloten en beken weer vol lopen, is dat risico er wel. Daarnaast reageren bevers meteen op een veranderend waterpeil door nog meer dammen te bouwen.

We zien steeds meer beveractiviteit, niet alleen in ons werkgebied maar voor waterschappen in heel Nederland. Deze toename zorgt voor steeds grotere problemen.

Lees ook het artikel en bekijk volledige uitzending op de website van Een Vandaag

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice