Transportleiding rioolwaterzuivering Asten met succes verlegd, verlengd en verbeterd


23 februari 2023

Samen met aannemer Vissers Ploegmakers startten we in de zomer van 2022 een traject om het gezuiverde water (effluent) van de rioolwaterzuivering Asten aan de Waardjesweg te verbeteren. Vorige week legden we de laatste hand aan deze werkzaamheden. Deze zijn nu afgerond. Doordat we de riooltransportleiding tot de rioolwaterzuivering verlengden, voorkomen we stankoverlast aan de Albert van Cuijckstraat. Daarnaast zorgden we ervoor dat de betonnen leiding weer heel wat jaren mee kan.

Vrij vervalstelsel gemeente en onze zuivering in Asten komen samen

In de verzamelput aan de Albert van Cuijckstraat komen het zogenoemde gemeentelijke vrijvervalstelsel uit de gemeente Asten en onze riooltransportleiding vanuit Ommel en Vlierden samen. Een vrijvervalriolering maakt gebruik van de zwaartekracht om het water naar de plaats van bestemming te laten lopen. Het stroomt dus gewoon ‘vanzelf’ naar de zuivering toe. De rioolbuizen worden onder een kleine helling aangelegd, waardoor het regen- en afvalwater via natuurlijke stroming de juiste kant op gaat (vrij verval). Een vrijvervalstelsel bestaat uit een systeem van putten, leidingen en constructies zoals pompen, overlaten, doorlaten en gemalen.

Geen rotte eierengeur meer

Maar door dit type stelsel trad H2S-vorming (waterstofsulfide) op in de eerder genoemde verzamelput aan de Albert van Cuijckstraat. H2S-vorming tastte langzaam het beton van de leiding aan. Hierdoor was stankoverlast (vergelijkbaar met een rotte eieren lucht) in de woonwijk merkbaar.

Doordat we de riooltransportleiding tot de rioolwaterzuivering verlengden, voorkomen we stankoverlast aan de Albert van Cuijkstraat. En hierdoor het beton niet verder aangetast, wat ook nog eens een mogelijke leidingbreuk voorkomt.

Betonleiding kan weer heel wat jaren mee

Aansluitend maakten we de aangetaste leiding onder de Waardjesweg tot de zuivering in Asten toekomstbestendig. We hebben het leidingdeel en de toegangsputten namelijk voorzien van een beschermde kunststof kous. Hierdoor gaat de betonleiding weer heel wat jaren mee.

De kunststof kous in de put wordt uitgehard met UV licht

Enige hinder maar alles met een goede samenwerking­­

De afgelopen maanden was het een komen en gaan van aannemers en bedrijven in de buurt van de Albert van Cuijckstraat en de Waardjesweg hun werkzaamheden verrichtten. Dit zal zeker bij bewoners uit de buurt wat hinder hebben veroorzaakt. Maar samen met aannemer Vissers Ploegmakers zijn we zeer tevreden met de medewerking en het begrip van de bewoners.

Meer te weten komen over een rioolwaterzuivering?

Kom op 11 maart naar onze Waterdag op de rioolwaterzuivering in Oijen!

Video van de putrenovatie

In deze video zie je hoe we het leidingdeel en de toegangsputten voorzien van een beschermde kunststof kous. We brengen de grote kous de rioolleiding ingebracht. Daarna blazen we deze op zodat hij de vorm aanneemt van de rioolbuis. Vervolgens geven de lampen ultraviolet licht waardoor de kous uithardt. Deze techniek bespaart veel graafwerkzaamheden en overlast voor de omgeving.

Werkzaamheden verleggen rioolleiding nog in volle gang
Rioolleiding

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice