Eerste oogstdag langs de Graafsche Raam een succes!


14 februari 2023

Vrijdag 10 februari heeft een grote groep enthousiaste vrijwilligers tijdens de eerste oogstdag langs de Graafsche Raam ruim 2.000 jonge bomen geoogst. Samen met Meer Bomen Nu worden deze boompjes geoogst om ruimte te maken voor poelen en bloemrijk grasland. Er is o.a. esdoorn, meidoorn, kornoelje, hondsroos en vlier geoogst. Aan het einde van de oogstdag mochten de vrijwilligers de eigen oogst meenemen om de boompjes een nieuw thuis te geven op eigen grond. Op zaterdag 18 februari en vrijdag 24 februari zijn wederom oogstdagen gepland, dus: meld je aan en help mee!

Uitvoeringsovereenkomst

Voorafgaand aan de eerste oogstdag op 10 februari hebben dagelijks bestuurslid van waterschap Aa en Maas Ernest de Groot en wethouder van de gemeente Land van Cuijk Antoinette Maas de uitvoeringsovereenkomst ondertekend. Met deze ondertekening kunnen de voorbereidende werkzaamheden van start gaan. De inkt was nog maar nét droog en ze gingen meteen al aan de slag. Samen hebben ze de eerste boom geoogst en gaven daarmee het startsein voor de rest van de vrijwilligers om aan de slag te gaan.

_A9_9376
Ondertekening uitvoeringsovereenkomst (links Antoinette Maas, rechts Ernest de Groot)
_A9_9479 kleiner
Oogsten van de eerste boom

Eerste oogstdag

Ruim 40 vrijwilligers en collega’s van het waterschap en gemeente hebben vrijdag in een heerlijk winters zonnetje hard gewerkt om zo veel mogelijk jonge boompjes te oogsten. Ruim 2.000 esdoorns, sleedoorns, meidoorns, vlier en velen andere soorten zijn geoogst en krijgen zo een nieuw thuis in de omgeving. Bijna alle bomen zijn op dezelfde dag nog herplant. Hierdoor is de kans op overleven nog groter.

_A9_9771 kleiner

_A9_9040

_A9_9901 kleiner

_A9_9524 kleiner

Bewoners en agrariërs uit de omgeving kunnen de geoogste bomen af komen halen en op eigen grond herplanten. Hiervoor moet je je vooraf aanmelden via https://bomenplanner.meerbomen.nu.

Help je ook mee 18 en 24 februari?

Op zaterdag 18 en vrijdag 24 februari worden van 10:00 tot 16:00 twee aanvullende oogstdagen georganiseerd. Meld je vooraf aan als afhaler en/of oogst vrijwilliger via de website van Meer Bomen Nu in de bomenplanner:

Grotere bomen kunnen agrariërs zelf komen oogsten en meteen meenemen. Kom je niet meehelpen, maar wil je toch een boom? Dat kan, als er nog voldoende bomen beschikbaar zijn na de oogstdagen. Er wordt dan een speciale uitdeeldag georganiseerd op zaterdag 25 februari tussen 14:00 en 16:00 uur bij Gemaal van Sasse. De oogst van de drie oogstdagen staat dan klaar voor afhalen. Maar: op=op. Hou de website in de gaten voor meer informatie over de beschikbare bomen. De uitdeeldag is op zaterdag 25 februari, daarvoor kan je aanmelden via https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/797.

Praktisch

Zorg dat je voorafgaand aan de oogstdag goed de weersvoorspellingen in de gaten houdt en je kleed naar het weer. Trek goede schoenen of laarzen aan en neem je eigen spade en eventueel kruiwagen mee. Kinderen zijn uiteraard ook welkom om mee te komen helpen, maar wel onder begeleiding.

Herinrichting Graafsche Raam

Waterschap Aa en Maas gaat in samenwerking met de gemeente Land van Cuijk de Graafsche Raam natuurlijker inrichten. Er wordt o.a. een ecologische verbindingszone aangelegd. Dit is een natuurstrook langs de beek met natuurvriendelijke oevers, amfibieënpoelen en begroeiing op de oevers, maar ook natuurlijk ingerichte gebieden. De eerste voorbereidende werkzaamheden starten in februari. Er moet namelijk ruimte gemaakt worden voor de poelen en bloemrijk grasland. In samenwerking met Meer Bomen Nu worden daarom nu de jonge boompjes geoogst op 10, 18 en 24 februari. Begin april starten de grotere werkzaamheden langs de beek. De planning is dat het werk in december 2023 klaar is. Voor meer informatie over de herinrichting van de Graafsche Raam, ga naar www.aaenmaas.nl/graafscheraam.