Onze innovator Ferdinand Kiestra is uitgeroepen tot Toekomstmaker van het jaar 2023!


11 december 2023

Van Waarde reikt ieder jaar deze award uit om harde werkers, de pioniers met visie en lef, de in beweging brengers en in beweging houders van transitieopgaven de erkenning te geven die zij verdienen. Met een visie en een flinke portie lef impact maken en anderen inspireren. Dat is wat een toekomstmaker doet.

Waarom Ferdinand tot winnaar is verkozen?

"Ferdinand zet zich al jaren in voor de watertransitie. Het lukt hem om achter de horizon te kijken, het complexe verhaal simpel te vertellen en mensen mee te nemen én altijd door te zetten. Als mede initiatiefnemer vanaf het eerste uur van de Energie- & Grondstoffen Fabriek heeft Ferdinand een grote rol gehad in de vormgeving van hoe de waterschappen een nieuwe rol in de maatschappij kunnen innemen. Hij was daarbij subliem in het simpel en aantrekkelijk maken van ingewikkelde zaken. Ferdinand is tot in zijn vezels persoonlijk gedreven. In de uitvoering van opgaven grijpt hij, heel zuiver, alle mogelijkheden op creatieve wijze aan om ze te realiseren. Hij zet de opgave altijd centraal, zijn persoon is slechts instrumenteel. Ook in andere dossiers blinkt hij uit door zijn enthousiasme. Hij weet mensen mee te nemen, en met ze aan de slag te gaan. Veelal door de zaken plat te slaan, helder te formuleren en een lonkend perspectief te bieden.

Inmiddels is Ferdinand terug bij de Energie- & Grondstoffen Fabriek, nu als lid van het kernteam. Ook daar draagt hij bij aan de versnelling, onder andere door partijen steeds meer bij elkaar te brengen. Waar Ferdinand eerst veel met energie terugwinning bezig was, heeft hij zich de laatste jaren gericht op het effluent hergebruik. Hierbij wilde hij eerst de logica begrijpen en in de vingers krijgen om vervolgens toe te werken naar concrete casussen. En ook daarin is hij weer een belangrijke factor in het aanstekelijk veranderen en kennis delen.

Een andere bijzondere eigenschap van Ferdinand is dat hij, hoe visionair hij ook is, hij kan rekenen. Hij kent de inhoud en maakt dingen reëel."

Van harte gefeliciteerd Ferdinand!

Lees meer over onze innovaties

Innovator Ferdinand Kiestra met de prijs van Toekomstmaker van het jaar 2023