Onthulling grondwaterbuis in natuurtuin 't Bundertje in Veghel


6 april 2023

In natuurtuin ’t Bundertje in Veghel heeft wethouder Jan van Burgsteden woensdagochtend 5 april een grondwaterpeilbuis onthuld. Doel van de installatie is om bij kinderen bewustzijn over het grondwater te bevorderen. Kinderen van basisschool de Uilenbrink mochten meteen aan de slag om zelf het grondwater te onderzoeken. Op een interactief scherm wat hangt in de natuurtuin kan iedereen meer info verkrijgen over de actuele grondwaterstand, de grondwaterstand in het verleden en de relatie met neerslag. Dit scherm communiceert direct met de sensoren in de grondwaterzuil. Deze buis is mede mogelijk gemaakt met onze subsidie voor educatie, recreatie en participatie.

Naast de grondwaterzuil zijn twee grondwatermeters geplaatst, in verschillende grondtypen. Door met een gieter water op de bodem rondom de buizen te gieten is heel snel te zien hoe snel het water wegzakt in ene en in de andere bodem.

De aarde is een spons

Wethouder Jan van Burgsteden legt aan kinderen van de basisschool uit: “De aarde is een soort spons, als er veel water uit loopt dan droogt de grond uit en zakt het grondwater. Voldoende grondwater is bijvoorbeeld belangrijk voor boeren zodat de gewassen bij het water kunnen. Maar ook voor de drinkwatervoorziening en de natuur is het een probleem als het grondwater te laag staat. Van Burgsteden vervolgt: In het verleden hebben we allemaal sloten en kanalen gegraven om te zorgen dat het water Nederland zo snel mogelijk weg stroomt. Daar hebben we nu spijt van, we moeten ervoor zorgen dat de regen die valt ook wordt vastgehouden.”

Inzicht in het grondwater

Onze collega Tonny Steenbakkers (adviseur watersysteem) vult aan: "Het is belangrijk om de grondwaterstand weer terug te krijgen op het oude niveau. Daarvoor moet iedereen zijn steentje bijdragen en maatregelen nemen. De grondwaterpeilbuis moet helpen om dat inzichtelijk maken voor mensen en zo helpen het klimaatprobleem onder de aandacht te brengen. We hopen dat mensen erover na gaan denken hoe je thuis kan meehelpen."

Sensoren zorgen voor aflezen grondwaterstand

Bezoekers kunnen op de grondwaterpeilbuis, een grote roestkleurige zuil, de grondwaterstand aflezen. Groen betekent een normale grondwaterstand, bij oranje staat het water aan de hoge kant en bij geel staat het water juist laag. Tonny legt uit: "Bovenaan heb je het grondniveau of maaiveld waarop we staan, door de hoogte van het blauwe vlak zie je hoe ver daaronder het water staat. Elke streep op de zuil vertegenwoordigt 10 centimeter. De waterstand wordt gemeten door buizen in de grond die op het grondwater drijven. Sensoren geven die informatie ook weer door aan het scherm dat binnen hangt." Op dat scherm kun je aflezen hoe de grondwaterstand de afgelopen dagen of maanden is veranderd. Na de vele regen van de afgelopen tijd staat het water enigszins aan de hoge kant. “Maar als er in korte tijd veel regen valt dan wordt dat minder goed vastgehouden dan als het meer verspreid is”, aldus Tonny.

Lessen voor Veghelse scholen

De natuurtuin gaat de grondwaterpeilbuis gebruiken voor het ontwikkelen van lessen voor Veghelse scholen. De kinderen van de Uilenbrink kregen alvast een voorproefje. Twee vrijwilligers goten ieder een gieter water leeg in twee buizen met verschillende soorten grond. Daardoor konden zij ontdekken in welke soort grond het water het sneller wegzakt en het water dus beter vastgehouden wordt. Zakt het water niet de grond in, dan stroomt het via de sloten en kanalen, die de wethouder ook benoemde, weer weg naar zee en kunnen we er geen gebruik van maken. Om tot slot zelf te ontdekken hoe diep het grondwater in de natuurtuin zit gingen de kinderen aan de slag met een grondboor.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice