STILA regeling maakt natuur gezond en mensen blij


18 oktober 2022

Bij de familie Keijzers aan het Loon in Liessel wordt sinds september hard gewerkt aan de aanleg van een natuurlijkvriendelijke oever. Firma van Vijfeijken is begonnen met het afgraven van de grond. Hierna volgt nog de aanleg van een bloemrijke rand en een struweelhaag.

De aanleg en het beheer van deze landschapselementen worden gefinancierd vanuit de STILA regeling. De stimuleringsregeling heeft als doel om landschapsontwikkeling door boeren en inwoners in het buitengebied van Brabant te stimuleren.

Goed voor de biodiversiteit

Een natuurvriendelijke oever is een oever met een geleidelijke overgang tussen land en water die begroeid is met planten. Dieren kunnen dan makkelijk van het land het water in gaan en van het water weer het land op gaan. Dat is allemaal goed voor de biodiversiteit.

Iedereen blij

Het afgelopen jaar hebben de familie Keijzers, Martien Vinken, als veldcoördinator vanuit STILA, Karel Voets van Brabants Landschap en Sanne Huisman van waterschap Aa en Maas meerdere keren om tafel gezeten om de wensen en mogelijkheden op elkaar af te stemmen. Het resultaat is dat er straks enkele honderden meters aan natuurvriendelijke oever ligt langs een van onze watergangen, die zorgt voor meer biodiversiteit en waarbij we nog steeds water kunnen afvoeren als dat nodig is. “wij kregen nu de kans om dit te doen en worden er heel blij van!”, aldus familie Keijzers.

Doel Stimuleringsregeling Landschap

Met de Stimuleringsregeling Landschap kunnen aanpassingen in het landschap worden betaald die ten goede komen aan bijvoorbeeld de biodiversiteit of waterberging. Je kunt denken aan de aanleg van bloemrijke randen, knotbomen, poelen, houtsingels en wandelpaden over boerenland. Deelnemende gemeenten en wij als waterschap bieden deze pakketten aan en de provincie verdubbelt elke ingelegde euro. De beschikbare pakketten kunnen per gemeente verschillen. Dat is afhankelijk van de doelen die de gemeente nastreeft.

Meer informatie over de Subsidie Stimuleringsregeling

2022-10-18-familie-Keijzers
Op de foto van links naar rechts: Jos Keijzers, Lea Keijzers, Sanne Huisman en Martien Vinken.