Genieten van water in de #weekvanonswater
In de week van ons water delen we graag een aantal mooie plekken uit ons werkgebied waar je kunt genieten van, langs of op het water! Dus trek je wandelschoenen aan en ga op pad.
Ontdek hoe eigenwijs(t) het water is in De Maashorst!
De Maashorst ligt tussen Oss en Uden. Ooit stroomde hier de Maas. De Peelrandbreuk zorgde er miljoenen jaren geleden voor dat de grond langzaam omhoog kwam (horst) en dat de Maas afgleed naar het Oosten. Langs de Peelrandbreuk liggen wijstgronden. Dat zijn hooggelegen, drassige gebieden waar ijzerrijk grondwater als kwel omhoog komt. Een zeldzaam fenomeen dat alleen onder specifieke omstandigheden voorkomt en nergens in Europa zo goed zichtbaar is als in De Maashorst. Bovendien zorgt het voor bijzondere flora en fauna en mooie hoogteverschillen in het landschap.
Waterweetje
Wijstgronden zijn dus hoog en nat. De wereld op zijn kop! Het zit dat precies? Door breuken in de aardkorst aan de oost- en westkant van De Maashorst zijn grondlagen ten opzichte van elkaar verschoven. De hooggelegen horst bestaat uit grofkorrelig zand en grind waar grondwater makkelijk doorheen sijpelt. De laaggelegen slenk bestaat juist uit fijnkorrelig, slecht doorlaatbaar zand. Water dat van hoog naar laag stroomt, kan bij de breuk geen kant meer op, behalve naar boven! Daar komt het als ijzerrijk kwelwater aan de oppervlakte. Daardoor is de hoge kant van de breuk nat en blijven de lagere gronden droog. Dit is zo bijzonder dat het gebied is uitgeroepen tot aardkundig monument.
Wandelen of fietsen langs bergen en breuken
De Maashorst stroomt over van mooie fiets- en wandelroutes. Wil je meer over de bijzondere wijstgronden te weten komen? Loop dan de Berg en Breukroute (6,5 km) of het IVN Ommetje Knuppelbrug (2,7 km). Bij de lange route kom je ook nog langs de beek de Leijgraaf en de Bitswijkse loop en doorkruis je de Bedafse Bergen. Wil je wat meer zien? Neem dan de fietsroute Hoge Wijst (40 km).
Zo kom je er
Bovenstaande routes starten allemaal bij Parkeerplaats Schansweg 3-5 in Uden.
Wandelen langs de sprookjesachtige Esperloop
Miljoenen jaren geleden ontstond in de aardkorst bij Milheeze een kleine breuk. Die breuk kreeg een naam: ‘De storing van Milheeze’. Je komt er meer over te weten bij een bezoek aan De Stippelberg. Dit is samen met Beestenveld, Klotterpeel en Nederheide het grootste aaneengesloten boscomplex van Noord-Brabant. Halverwege dorp en bos kom je langs de Esperloop. Een van onze meest natuurlijke beken, sprookjesachtig gelegen te midden van bossen en heide.
Kronkelende beken
Bij de Stippelberg stromen de beken Esperloop, Snelle Loop en Peelse Loop. Van 2005 tot 2022 werkten we hier, samen met andere organisaties, aan een mooi, gezond en waterrijk landschap. Doordat de beken nu kronkelen stroomt het water er langzamer doorheen. Zo kunnen we water langer vasthouden en lukt het beter om verdroging tegen te gaan. Ideaal is ook het waterbergingsgebied. Dit mag bij hoog water overstromen zodat de bewoonde wereld juist niet overstroomt en de voeten drooghoudt. Maar wat ook telt is dat het er zo mooi is!
Waterweetje
Aan de oevers van de Esperloop groeien beekdalplanten zoals dotterbloemen en zwarte zegge. Soms zien we daar de gewone bronlibel. Het bewijs dat we te maken hebben met heel zuiver water.
Zo kom je er
Je kunt parkeren bij de Natuurpoort Nederheide, Kaak 11, Milheeze. Dit is het ideale begin-, rust- en eindpunt van een mooie wandeling of fietstocht door de Stippelberg of de nabijgelegen Bakelse Plassen. Er zijn wandelroutes van 4 en ruim 8 km.
In Dynamisch Beekdal van de Aa genieten op, langs of over het water!
De naam zegt het al, het Dynamisch Beekdal zit vol dynamiek. Dat komt omdat het water hier de ruimte krijgt om zijn eigen weg te zoeken. Dat zorgt voor afwisseling in hoge en lage waterstanden en in snel en langzaam stromend water. Met het kronkelen van de Aa zal het landschap de komende jaren langzaam veranderen. Maar de dynamiek zit hem ook in de vele recreatiemogelijkheden die het gebied rijk is. Neem de fluisterboot of kano, fiets of wandel en geniet van de natuur, kasteel Heeswijk en de Kilsdonkse Molen.
Waterweetje
We hebben hard gewerkt in het Dynamisch Beekdal. We haalden kades en stuwen weg om de rivier bij flinke regenval meer ruimte te geven. We hebben waterbergingsgebieden ingericht en poelen gegraven. De Aa lieten we weer lekker kronkelen. En omdat we toch zo lekker bezig waren, zorgden we er meteen voor dat de natuur erop vooruit ging en dat recreanten hier hun hart kunnen ophalen. Zo kun je op diverse locaties aan de Aa kano’s huren of je eigen kano in het water laten zakken. Wie liever aan wal blijft, heeft de keuze uit diverse wandelroutes.
Aa en Maas wandelroute 9 km
We hebben zelf een route ontwikkeld van 9 km. Tijdens deze wandeling ontdek je de dynamische natuur én maak je kennis met ons werk. Aan het einde van de route ligt kasteel Heeswijk. Iets verderop bij de negentiende eeuwse Kildonkse molen is een opstapplaats van een fluisterboot.
Zo kom je er
De wandelroute loopt vanaf de plek waar de Aa onder het Maximakanaal duikt tot voorbij kasteel Heeswijk. Of andersom. Bij het kasteel kun je parkeren. Let op: je kunt niet parkeren bij het Maximakanaal.
Recent nieuws
- DJ La Fuente heeft de FlushFactor! Check het doorspoelgedrag van festivalbezoekers Festyland in onze aftermovie10 oktober 2024
- Nieuwe combinatie van technieken verwijdert medicijnresten uit rioolwater in Dinther10 oktober 2024
- UPDATE: de webinar over onze subsidie recreatie-educatie is verzet naar maandag 28 oktober 11:00 uur. Schrijf je nog in!10 oktober 2024
- Fosfaat en medicijnresten verwijderen in Vinkel9 oktober 2024
- Interview met collega's Janneke Snijders en Erwin van de Pol over verantwoordelijkheid indirecte lozingen8 oktober 2024