Collega Antoine van Geffen vertelt over 8000 zonnepanelen op zuivering in Oijen


27 oktober 2022

Op onze rioolwaterzuivering in Oijen komen 8000 zonnepanelen. Hiermee zetten we weer een belangrijke stap naar een energieneutraal waterschap. Het leggen van de panelen is in volle gang. Naar verwachting kunnen we eind januari de eerste energie opwekken in Oijen. DTV Nieuws interviewde onze projectleider Antoine van Geffen hierover. Hij praat je in een paar minuten bij!

24/7: dag in dag uit, jaar in jaar uit

Het vermogen van de zonnepanelen gebruiken we op zuivering zelf. De grote bakken water met bacteriën die het water zuiveren, verbruiken namelijk veel energie. De compressoren staan 24/7 aan: dag in dag uit, jaar in jaar uit. Daar zit het grootste deel van het vermogen dat we nodig hebben. De panelen gaan op jaarbasis 3000 megawattuur opleveren. Dat is vergelijkbaar met het verbruik van 1000 huishouders. Met deze panelen worden we dus weer een stuk energiezuiniger.

Ook aandacht voor de bloemetjes en beestjes

De zonnepanelen plaatsen we met wat meer afstand van elkaar. Ook kan er licht doorheen schijnen. Dit heeft een positief effect op biodiversiteit. "We gaan het ook nog inzaaien met mengsel waar van alles op kan groeien. De flora en fauna hebben hier voordeel bij", aldus Antoine.

Artikel DTV Nieuws

DTV Nieuws interviewt Antoine van Geffen