Samenwerking innovatief demonstratieproject ‘Supersludge’ beëindigd


3 november 2022

Samen met waterschap De Dommel, STOWA, slibverwerker SNB en de bedrijven ProBiomass en Electron Technologies realiseerden we een demonstratie-installatie voor het superkritisch vergassen van zuiveringsslib: het ''Supersludge' project. Deze samenwerking is nu officieel afgerond. Begin 2023 komt het rapport met de resultaten beschikbaar.

Superkritisch vergassen voor terugwinnen van grondstoffen

Als waterschap zijn we druk op zoek naar alternatieven voor de traditionele verwerking van zuiveringsslib: een combinatie van slibgisting, slibontwatering en daarna (centrale) verbranding. Dit doen we om meer energie en grondstoffen terug te winnen. Superkritisch vergassen is zo’n alternatief. Hierbij wordt een groot deel van het slib bij hoge druk (boven 300° Bar) en temperatuur (boven 600 graden Celsius) direct omgezet in brandbare gassen. In het Supersludge-project is een ontwerp gemaakt van een demonstratie-installatie voor superkritische vergassing van zuiveringsslib voor een rioolwaterzuiveringsinstallatie met een capaciteit van 100.000 vervuilingseenheden. Op onze rioolwaterzuivering in Dinther voerden we experimenten uit met deze demonstratie-installatie. Begin 2023 komt het rapport met de resultaten beschikbaar op https://www.stowa.nl/.

Samenwerken

De partijen Electron Technologies en ProBiomass gaan tot eind 2022 door met de experimenten. Beide partijen staan open voor samenwerking met andere partijen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Jaap Koppejan van ProBiomass via jaapkoppejan@probiomass.nl of Jos Koelewijn van Electron Technologies via j.koelewijn@electron-etg.com.

Lees meer over Supersludge

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox? Abonneer je dan nu op onze gratis nieuwservice!