In Helmond stroomt straks de Stadse Aa weer
Samen met gemeente Helmond tekenden we op 28 november een intentieovereenkomst om de Stadse Aa weer terug te brengen. Hiermee herstellen we de oude structuur van de rivier en kunnen Helmonders genieten van het water door de stad. De herinrichting van de rivier helpt bij het leefbaarder en groener maken van de stad, de hittestress bij hete dagen in de stad te verminderen en de stad aantrekkelijker te maken om te wonen, werken en recreëren.
Investeren in groen, water en klimaatbestendigheid
Het is de bedoeling dat de Stadse Aa in de toekomst parken en buurten met elkaar verbindt. De rivier kronkelt straks als vanouds door het centrum, het stationskwartier en Suytkade. Hier werken we samen met gemeente Helmond aan. “Over een paar jaar wandel je van het centrum van Helmond in één stuk langs de Aa naar het groene ommeland”, schetst wethouder Arno Bonte het toekomstbeeld. En ons dagelijks bestuurslid Ernest de Groot geeft aan “mooi om delen van de oude Stadse Aa in ere te herstellen. Waarbij de Stadse Aa ook bijdraagt aan het klimaatbestendig maken van de stad”.
Er zijn al stukken van de Aa gerealiseerd, zoals in het Burgemeester Geukerspark. En binnenkort staat op de planning het terugbrengen van de rivier in De Groene Punt, Het Gulden Land, en bij de aanleg van het nieuwe 25 Septemberpark rond de Watertoren.
Stappenplan terugbrengen Stadse Aa
Waar de Stadse Aa komt te liggen is nog niet op alle plekken definitief. We werken de huidige plannen met gemeente Helmond verder uit. Deze moeten leiden tot nadere afspraken over inzet, planning en uitvoering, en financiering van het project.
Het Eindhovens Dagblad schreef hierover (png, 812 kB)
Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?
Recent nieuws
- Atelier NL presenteert Meanderende Maas: Dutch Design op grootse schaal11 september 2024
- Waterveiligheid in Colombia: waterschap Aa en Maas helpt mee via de Blue Deal11 september 2024
- Water en bodem in balans: algemeen bestuur op werkbezoek11 september 2024
- Word jij onze adviseur hydrologie?9 september 2024
- Restauratie historische keersluis Bossche Sloot: doorgang voor fietsers en wandelaars tot half december gesloten5 september 2024