‘We zijn druk met water vasthouden én verdelen’


18 mei 2022

Warm, tropisch en droog. Terwijl zonaanbidders hier geen genoeg van krijgen, hebben planten en gewassen dorst. Ze hebben behoefte aan water. Daarom voeren we zoveel mogelijk water aan vanuit de Maas en verdelen dat over ons werkgebied. Daar proberen we het vast te houden. Via de Zuid-Willemsvaart stroomt het Oost-Brabant in. Via de Noordervaart stroomt het water naar de Peelkanalen (Helenavaart, Kanaal van Deurne en het Peelkanaal) in het zuiden van ons gebied.

Aanvoer water
aanvoer water

Bekijk de kaart in groter formaat (pdf, 2.5 MB)

Opvoeren aanvoer van water

Het zuidelijke deel ligt hoger en is momenteel het droogst én is, net als veel andere delen van ons gebied, afhankelijk van regen en water dat we aanvoeren. We hebben de aanvoer van water extra opgevoerd. De maximale hoeveelheid water stroomt nu ons gebied in. We proberen zo te zorgen dat er genoeg water is voor landbouw en natuur. Vanuit het Kanaal van Deurne stroomt het water verder. Via inlaten in de verschillende kanalen komt het water in onze sloten en beken.

inlaat Kanaal van Deurne knip
inlaat Kanaal van Deurne

Sambeekse Uitwatering

We treffen op dit moment voorbereidingen voor een noodinlaat bij Sambeek. Dit is een extra wateraanvoer vanuit de Maas. Waar normaal via de Sambeekse Uitwatering water uit de sloten en beken naar de Maas stroomt, laten we (als de noodinlaat in werking treedt) juist Maaswater het gebied in. Pompen zorgen er dan voor dat er 200 liter water per seconde naar de Sambeekse Uitwatering gaat dat doorstroomt naar de Oeffeltse Raam. Door deze extra inlaat, voorzien we een groter gebied van water. Of we de pompen dit jaar gebruiken, hangt af van waterbehoefte.