Hoe staat ons watersysteem ervoor bij de voorspelde piekbuien?


20 mei 2022

De hevige piekbuien van donderdag 19 mei laten zien hoe wisselvallig en extreem het weer kan zijn. De ene dag is droogte onderwerp van de dag en de andere dag hebben we te maken met wateroverlast. Voor vrijdag 20 mei zijn ook weer flinke piekbuien voorspeld. In dit bericht lees je wat de gevolgen van deze voorspelde neerslag kunnen zijn op ons watersysteem.

Kan het watersysteem dit verwerken?

De bodem in ons werkgebied is nog steeds droog. Daarom schatten we in dat ons watersysteem de hoeveelheid voorspelde neerslag kan verwerken. Als er in een paar uur 30 mm neerslag valt, is deze zeer welkom om de droogte voor een deel te verdrijven.

Hoe gaan wij om met deze voorspelling?

Het blijft onzeker hoe de neerslag en storm zich ontwikkelen. Dit is erg afhankelijk van waar de neerslag gaat vallen en hoe hevig de regenbuien zijn. We volgen de weersvoorspellingen op de voet en zijn in direct contact met het KNMI. We blijven de situatie monitoren en zijn alert.

Maatregelen?

We nemen vooralsnog geen grote maatregelen. Dit komt omdat het nog steeds droog is en omdat we volgende week niet veel neerslag verwachten. Op een enkele plek hebben we stuwen van heel hoog naar wat minder hoog gezet. Ook hebben we juist voor dit soort situaties de afgelopen jaren stuwen geautomatiseerd. Die stuwen reageren direct als er ineens heel veel water komt.

In de tussentijd zijn onze collega’s druk bezig met de stormschade van gisteren in ons werkgebied, zoals omgevallen bomen op de dijken.

Stormschade Diezedijk Den Bosch
Stormschade aan bomen op de Diezedijk in Den Bosch