Droogte en piekbuien niet hand in hand


19 mei 2022

10 jaar geleden stonden onze stuwen in de winter laag om het teveel aan water zo snel mogelijk af te voeren. Dat is nu een heel ander verhaal.

Zorgvuldig omgaan met water

Steeds vaker is het warm en droog. Tijdens droge periodes is er minder water beschikbaar. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur en gewassen. Waarvoor genoeg water in de grond van levensbelang is. Daarom moeten we zorgvuldig omgaan met de regen die er valt. Ervoor zorgen dat die niet zomaar wegstroomt maar bewaren voor als het droog is. Dat doen we door onze stuwen het hele jaar hoog te zetten. Het water kan dan naar de bodem zakken en de grondwatervoorraad vullen. Dat is nodig om periodes van droogte te overbruggen.

Naast droogte ook piekbuien

Maar we hebben niet alleen te maken met droogte. Het regent ook steeds vaker hard. Die heftige buien veroorzaken soms wateroverlast omdat de bodem, sloten en de riolering de enorme plens water niet kunnen verwerken. Door onze stuwen te automatiseren, reageren ze snel op de veranderende omstandigheden in de sloot. Dat is een van onze maatregelen om wateroverlast te voorkomen.

Inzetten op water vasthouden

Helaas gaan heftige regen en droogte niet hand in hand. Er is vaker en langer sprake van droogte. En op het moment dat het regent valt er vaak zoveel neerslag tegelijk dat de bodem en onze sloten en beken de hoeveelheid niet op kunnen nemen. Het kostbare water spoelt dan weg. Toch kiezen we ervoor om onze stuwen zoveel mogelijk hoog te laten staan want de droogteproblematiek is zo groot dat we niet anders kunnen dan water proberen vast te houden.

In het RTL4 journaal en NOS journaal vertelt onze droogte-expert Jos Kruit over onze maatregelen.

Bekijk het RTL 4 journaal

Bekijk het NOS journaal