900 km moet kort geknipt de zomer in


30 mei 2022

Ze moeten kortgeknipt de zomer in, onze sloten en beken. Vanaf woensdag 1 juni sturen we weer maaimachines op pad. Moderne apps brengen de slootbodem in kaart én helpen vogelnesten te sparen.

Maaimaand juni komt er weer aan, dus krijgen honderden sloten en weteringen een knipbeurt. Tenminste, zo is dat afgesproken bij waterschap Aa en Maas. Van Heusden tot Cuijk en van Ravenstein tot America: overal gaan loonwerkers op pad. Samen knippen zij circa 900 (van de in totaal 2740) kilometer watergang kort vóór 15 juli.

Jos van der stappen met maaiwerktuig
Jos van der Stappen met oude handgereedschappen in het museumgemaal te Grave.
Aan de muur een sleepmes dat achter een boot kon hangen om bodems te maaien
© Jeroen Appels / Van Assendelft

Water vooral vast houden

Dit maaien gaat gewoon door, ook al roept heel bestuurlijk Nederland tegenwoordig dat we water vooral vást moeten houden in de strijd tegen verdroging. Sloten vol gras en riet laten staan is namelijk voor veel plekken een heel slecht idee. Dit zegt Jos van der Stappen, bedrijfsleider van Aa en Maas. Weliswaar zou het water dan minder snel kunnen stromen en dus beter op z’n plek blijven: ,,Het zou een mooie oplossing zijn, puur vanuit de ecologie. Maar dan ben je altijd te laat als je wilt bijsturen, bijvoorbeeld omdat er ergens een flinke piekbui valt. Dan kan het water niet weg en stroomt daar de boel over.” Dan zou het land rond die sloten onder water komen te staan, met alle nadelen voor de gewassen van de boer. Dat kan het waterschap niet maken. ,,Water vasthouden met beplanting, dat werkt niet’’, besluit Van der Stappen. ,,Conserveren moeten we vooral met stuwen blijven doen.’’

Lees het volledige artikel in het Brabants Dagblad