Overtollige medicijnen breng je terug met Rik Retour


21 maart 2022

Teveel overtollige medicijnen belanden in wc’s en gootstenen. Via het riool en de rioolwaterzuivering komt een deel van die medicatie vervolgens in onze sloten terecht. Met de campagne Rik Retour worden bewoners van ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven opgeroepen om medicijnen terug te brengen naar de apotheek of milieustraat als ze niet meer gebruikt worden.

Rik retour #brengonsterug
Rik Retour

Tussen 14 maart en 3 juni kun je op verschillende plekken in de gemeenten ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven de animatiecapsule Rik Retour tegenkomen. Met deze bewustwordingscampagne #brengonsterug wordt aandacht gevraagd voor het op de goede manier retourneren van overtollige medicatie. Op de website Breng ons Terug! kun je zien waar je overtollige medicijnresten bij jou in de buurt kunt retourneren. Ook is via deze website een kleurplaat te downloaden. De mooiste kleurplaten worden beloond met een prijzen, zoals een VIP-rondleiding op de rioolwaterzuivering van waterschap Aa en Maas.

Waterleven

Elk jaar komt er tenminste 190.000 kilo aan medicijnresten in het oppervlaktewater terecht. Dit gebeurt via toiletbezoek maar ook doordat overtollige medicatie vaak door de gootsteen of toilet wordt gespoeld. Hierdoor verslechterd het waterleven en wordt het zuiveren van het drinkwater steeds lastiger. Uit eerder gehouden onderzoek (Breda University of Applied Sciences, 2020) is gebleken dat slecht één derde van de ondervraagden hun restmedicatie terugbrengt naar de apotheek en milieustraat. Twee derde van de bevolking doet dat niet; zij zijn onbekend met de gevolgen en de mogelijkheid om overtollige medicatie in te leveren.

Rik Retour

Rik Retour maakt samen met zijn vrienden medicijngebruikers bewust van het probleem en roept met #brengonsterug op om restmedicatie te retourneren bij apotheek of milieustraat. Onder Riks vrienden bevinden zich flesjes vloeistof, injectiespuiten en pillen. Zij willen graag op de juiste manier teruggebracht worden naar apotheek of milieustraat. Ze zijn te zien op diverse posters, banners, in de sociale media en wachtkamervideo’s.

Campagne

De campagne loopt tot en met 3 juni 2022 en zal na de zomervakantie worden doorgezet in de rest van de provincie Noord-Brabant. De campagne is zichtbaar bij apotheken, huisartsen en milieustraten door middel van onder andere posters, banners en wachtkamervideo’s. Ook online laat Rik Retour zich vanaf 14 maart zien met een social mediacampagne en de website www.brengonsterug.nu. Om kinderen vroegtijdig bewust te maken van dit probleem, wordt op de basisscholen een kleurwedstrijd georganiseerd voor groepen 3 en 4. Tot slot vindt er van 9 t/m 13 mei een inzamelweek plaats, waarbij met nieuwe acties nog meer aandacht wordt gevraagd voor de campagne.

Krachten gebundeld

Om minder medicijnresten in water te realiseren, hebben diverse organisaties uit Noord-Brabant, waaronder waterschap Aa en Maas,  hun krachten gebundeld in het Brabants Kernteam Medicijnresten uit Water. Lokaal zetten apotheken en huisartsen zich actief in om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Ook de milieustraten in Eindhoven en ’s-Hertogenbosch leveren een actieve bijdrage en promoten de campagne.