In kletsnat Pinksterweekend weekend meer regen dan normaal in de hele maand


7 juni 2022

Van te droog naar te nat. Het pinksterweekend was kletsnat. Vooral zondag 5 juni viel er heel veel regen. Het natst was het rond Den Bosch, Berlicum en Rosmalen. Daar viel ongeveer 100 mm, rond Veghel ongeveer 70 mm. Dat is extreem veel. Normaal valt er in de hele maand juni ongeveer 65 mm regen. De zware regenval heeft op verschillende plekken in ons werkgebied geleid tot overlast.

kaartje met gevallen neerslag
Gevallen neerslag in millimeters

Overlast

De zware regenval heeft op verschillende plekken in ons werkgebied geleid tot overlast, vooral in Den Bosch, Berlicum en Rosmalen. Het riool van de gemeente kon de hoeveelheid regen niet aan waardoor straten onderliepen. Rond Berlicum en Den Bosch stond (en nog steeds) in het buitengebied water op het land. De bodem kon de hoeveelheid regenwater niet verwerken. Dit heeft tijd nodig om weg te zakken. Gelukkig konden de meeste sloten en beken het extra water aan. Het water in de sloten en beken steeg flink, maar ze stroomden niet over.

Wat hebben we gedaan?

In het pinksterweekend is er door onze medewerkers hard gewerkt. Stuwen werden waar nodig verlaagd. Er is extra gemaaid waardoor water sneller door kan stromen. En op de A59 gingen collega's van Rijkswaterstaat, de Brandweer en Aa en Maas samen de wateroverlast te lijf. Onze collega's kregen veel telefoontjes van bezorgde inwoners omdat het water zo snel steeg en het land en sommige straten onder water kwamen te staan.

Stijging grondwater

De gevallen regen is positief voor de grondwaterstanden. Op onderstaand plaatje zie je dat de grondwaterstanden overal flink stegen. Links de grondwaterstanden op 1 juni en rechts die van 7 juni.

grondwaterstanden

Rond Berlicum waar echt veel regen viel, steeg de grondwaterstand ongeveer 80 cm. De grafiek hieronder laat de grondwaterstand bij Berlicum zien van afgelopen maand met een duidelijke uitschieter na 5 juni.

Een vooruitblik

In grote delen van ons werkgebied is het niet droog meer. Niet in het grondwater, niet in de bodem en niet in de sloten en beken. We weten inmiddels wel dat een droge periode hier snel verandering in kan brengen. Voorlopig blijft het nog nat. We verwachten geen grote problemen.