Hoogwaterstand in de Maas: situatie niet zorgelijk


11 januari 2022

Het afgelopen weekend trokken buien over het stroomgebied van de Maas die in totaal 20 tot 30 mm neerslag hebben gebracht. Deze buien, gecombineerd met de natte periode hiervoor, zorgden voor een verhoogde afvoer van de Maas. Momenteel stroomt de piek (ongeveer 1200m3/s, 1e waarschuwingsniveau ligt op 1500m3/s) bij Sint Pieter Nederland binnen. Naar verwachting is deze piek vandaag (11 januari) of morgen (12 januari) bij Den Bosch. In de afbeeldingen hieronder zie je de verwachting in de waterstand bij Grave (benedenstrooms van de stuw) en bij Den Bosch weergegeven. (Tekst loopt verder onder de afbeeldingen)

Hoogwaterstand maas januari 2022 bij Hedel
20220111-Hoogwaterstand maas januari 2022 bij Grave
Hoogwaterstand maas januari 2022 bij Grave

De Maas bij Hedel (en dus ook bij Den Bosch) staat normaal gesproken op ongeveer 0,5m boven NAP. Nu is dat ongeveer anderhalve meter hoger, zo rond de 2,0m boven NAP. De komende dagen stijgt de Maas nog door tot ongeveer 2,5m boven NAP Voor de waterstanden in Den Bosch betekent dat dat deze zullen stijgen tot ongeveer 2,65m boven NAP. Ter vergelijking: tijdens het hoogwater van afgelopen juli was het peil op de Maas bij Den Bosch ongeveer 4,30m boven NAP.

Deze waterstanden zijn niet zorgelijk en worden dat naar verwachting ook niet. Voor het regionale systeem blijven de waterstanden beneden alle drempelwaarden en is er dus sprake van een normale situatie. Vanaf nu zorgt een hogedrukgebied voor een langdurig, rustig en vrijwel droog weerbeeld. Wij houden de situatie in de gaten, maar er is dus niets om ons zorgen over te maken.