Bijzondere vondst: 107 Romeinse munten


24 februari 2022

De metaaldetectors van Wim en Nico van Schaijk bleven maar piepen toen ze een paar jaar geleden langs de oever van de Aa in Berlicum liepen. Binnen twee dagen vonden de broers maar liefst 107 Romeinse munten op een klein veldje langs het water.

Wim en Nico hebben deze vondst gemeld bij de Heemkundekring. Die vervolgens aanklopten bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed waarna een uitgebreid archeologisch onderzoek werd gedaan naar de herkomst van de munten. Daardoor weten we nu dat de Romeinse muntjes waarschijnlijk een offer waren aan de goden als dank voor een veilige oversteek over de Aa. De oudste munt is geslagen rond 90 voor Christus. De jongste munt dateert uit de regeerperiode van Keizer Marcus Aurelius (161-180 na Christus).

Informatiepaneel en lezing

Wandelaars kunnen dit stukje historie van de Aa nu lezen op het mooie informatiepaneel dat wij langs de wandelroute hebben geplaatst. En wie echt alles wil weten van de bijzondere schat met Romeinse munten: 14 april organiseert de Heemkundekring De Plaets om 20:00 uur een lezing in Den Durpsherd in Berlicum, waar onder meer archeoloog Tessa de Jong vertelt hoe zij onderzoek deed naar de herkomst van de munten. Meld je aan door een mail te sturen naar secretaris@deplaets.nl.