Voor nog 50 extra schoolpleinen subsidie beschikbaar om te vergroenen


2 februari 2022

Van grijs betegelde schoolpleinen naar groene buitenspeelplaatsen. Met de subsidie Schoolpleinen van de Toekomst kunnen 50 extra Brabantse scholen hun schoolpleinen groener maken. Groene schoolpleinen zijn goed voor het klimaat en de biodiversiteit. Voor leerlingen is het bovendien niet alleen gezond en leuk om er te spelen, ook is bewezen dat er minder wordt gepest. De subsidie wordt 2 februari opengesteld voor basisscholen, scholen voorgezet onderwijs en mbo-instellingen.

Aandacht voor water

Dagelijks bestuurslid Ernest de Groot: “Wij stimuleren de aanleg van groene schoolpleinen omdat we het belangrijk vinden dat er ook veel aandacht is voor de relatie tussen groen en water bij het ontwerpen van het plein. Door schoolpleinen klimaatbestendiger te maken, kunnen ze bijvoorbeeld beter water opnemen bij grote regenbuien en zorgen ze voor verkoeling tijdens hitte. Bovendien vergroot het de biodiversiteit en draagt het bij aan de leefbaarheid van de buurt. En, heel belangrijk, in het groen spelen en bewegen is leerzaam en gezond voor kinderen.” De drie Brabantse waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel, Prins Bernhard Cultuurfonds, Jong Leren Eten en Provincie Noord-Brabant maken de extra subsidie mogelijk.

Meer partners nodig

Gedeputeerde Hager Roijackers moedigt Brabantse gemeenten en bedrijven aan mee te doen. “Het is mooi dat we met verschillende partners geld inleggen voor 50 nieuwe projecten. In het totaal komen we dan op ongeveer 325 groene schoolpleinen in Brabant. Nog veel meer schoolpleinen vragen om vergroening. Het zou mooi zijn als ook gemeenten en het bedrijfsleven participeren in dit project. Het doel is om alle schoolpleinen te vergroenen. Daar hebben we echt veel meer participanten voor nodig. Ik zou dan ook gemeenten en bedrijven willen oproepen mee te doen. Groene schoolpleinen zijn niet alleen goed voor leerlingen. Ze leveren een bijdrage aan het tegengaan van hittestress en maken buurten nog mooier ook!”

Meer informatie en meedoen

Kijk voor meer informatie op www.schoolpleinvandetoekomst.nl. Ook gemeenten en bedrijven die mee willen doen, kunnen hier meer informatie vinden.

Fotobron: Algemene School Oost