Julia neemt afscheid als jeugddijkgraaf: “Ik ben zelfs een wateropleiding gaan doen”


23 december 2022

Julia Goets uit Reek neemt afscheid als landelijke jeugddijkgraaf en als jeugdbestuurder bij ons waterschap. “Toen ik als jeugdbestuurder bij Aa en Maas begon wist ik niets van water. Inmiddels weet ik hoe interessant waterbeheer is! Ik ben zelfs een wateropleiding gaan doen.”

Enthousiast over water

Drieënhalf jaar geleden werd Julia jeugdbestuurder bij ons waterschap. Julia: “Ik zocht iets leuks om naast school te doen toen mijn vader de oproep voor jeugdbestuurder in de krant zag. Ik heb gereageerd en ben uitgekozen! Als jeugdbestuurder werd ik zo enthousiast over water dat ik zelfs besloot om Watermanagement aan het Yuverta te studeren, terwijl ik eerst eigenlijk rechten wilde kiezen.”

Coole dingen gedaan

Naast jeugdbestuurder is Julia afgelopen jaar ook de landelijke jeugddijkgraaf geweest. “Dat is de voorzitter van het landelijke jeugdwaterschapsbestuur”, legt Julia uit. “Ik heb in deze functie echt hele coole dingen gedaan. Zo heb ik minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat geïnterviewd over zijn affiniteit met water en zijn waterschapskennis. Ik was ook bij de inhuldiging van Mario Jacobs als dijkgraaf van waterschap Aa en Maas. En ik ben door Harm Edens geïnterviewd voor de podcastserie Ongezouten, die ging over de kwaliteit van het IJsselmeergebied. Ik had het allemaal niet willen missen!”

Waterbewustzijn vergroten

“Ik heb zoveel geleerd de afgelopen jaren. Over water, maar ook op persoonlijk vlak”, geeft Julia aan. “Ik heb veel mensen leren kennen, mezelf leren presenteren en heb nauw samengewerkt met jeugdbestuurders van de andere waterschappen. Met het jeugdwaterschap heb ik vooral ingezet op het vergroten van het waterbewustzijn van jongeren via onze social media-kanalen. En in mijn rol als jeugdbestuurder heb ik geleerd hoe het bestuur van een waterschap werkt en heb ik leuke, educatieve Instagram-posts gemaakt over het waterschap. Bijvoorbeeld over dat je geen frituurvet waarin je oliebollen bakt door de wc moet spoelen, omdat dit voor verstoppingen kan zorgen bij de rioolwaterzuivering”.

Smaak te pakken

Julia heeft de smaak van water goed te pakken. Komend jaar rond ze haar mbo-opleiding af gaat ze verder met de hbo-opleiding Land- en Watermanagement bij Van Hall Larenstein. Daarnaast staat ze op de kandidatenlijst van het CDA voor een functie in het algemeen bestuur van ons waterschap. We zijn niet verbaasd als we in de toekomst nog veel van haar zullen horen!

Julia Goets.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice