Frituurvet brengt schade aan riool rond oud en nieuw


28 december 2022

Na het bakken van oliebollen tijdens oud en nieuw, verschijnt bij bijna 4 op de 10 Nederlanders het gebruikte frituurvet nog in de gootsteen of wc. Dat blijkt uit publieksonderzoek van de waterschappen. Oliebollenvet veroorzaakt grote problemen in leidingen en bij rioolwaterzuiveringen. De zuivering en afvoer van dit vet kost waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s.

Wanneer je frituurvet door de gootsteen spoelt, stolt het vet en hecht het zich aan de binnenkant van leidingen. Dit kan zorgen voor verstoppingen bij mensen thuis en op rioolwaterzuiveringen. Bij een verstopping thuis moet al snel een loodgieter gebeld worden. Waterschappen moeten vaak speciale bedrijven inhuren die het vet verwijderen uit de persleidingen en gemalen.

Kosten naar de inwoner

De zuivering en afvoer van oliebollenvet kost de waterschappen jaarlijks enkele miljoenen euro’s. De getallen verschillen per regio, maar een waterschap kan hier jaarlijks wel 2 ton aan kwijt zijn. Deze kosten worden via de waterschapsbelasting uiteindelijk door inwoners betaald.

Frituurvet recyclen

Uit onderzoek van de waterschappen blijkt dat 1 op de 5 Nederlanders meer zou willen bijdragen voor schoon water. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar kan zijn om gebruikt frituurvet in een (oude) verpakking in te leveren bij de hiervoor bestemde recyclepunten. Zo voorkomen we niet alleen verstoppingen op de rioolwaterzuiveringen, ook kan van gebruikt frituurvet biobrandstof gemaakt worden, een vorm van groene energie.

Elke week ons laatste nieuws in je mailbox?

Abonneer je nu gratis op onze nieuwsservice