Kijk uit: Valse e-mails van MijnOverheid in omloop


10 augustus 2022

We hebben meerdere meldingen van inwoners binnen en buiten ons werkgebied ontvangen dat er  valse emails (phishing mails) in omloop zijn vanuit MijnOverheid. In de e-mail staat dat er een document afkomstig van Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen klaar staat in de berichtenbox van MijnOverheid. Klik niet op de link in de e-mail. Gooi de e-mail weg en log alleen in via de website van MijnOverheid met je DigiD.

De afzender van de e-mail lijkt MijnOverheid te zijn. In de email zitten verschillende linkjes die niet naar de gemelde berichtenbox gaan, maar een poging zijn om je op te lichten. Je wordt gevraagd je persoonlijke pincode in te toetsen. Klik nooit op de link in zulke e-mails en verwijder deze meteen.

Voorbeeld Phishingmail
Voorbeeld van de phishing mail waarbij afzender MijnOverheid lijkt

Log alleen in met DigiD op MijnOverheid

MijnOverheid verstuurt nooit e-mails met daarin een link naar een omgeving waarvoor je moet inloggen met een persoonlijke pincode. En ook niet een bericht via sms. De officiële e-mails van MijnOverheid bevatten alleen de mededeling dat een persoonlijk bericht of document voor je klaarstaat en je op MijnOverheid moet inloggen om het bericht te bekijken.

Heb je een valse e-mail van MijnOverheid ontvangen?

En heb je het bericht bewaard? Stuur de mail of een foto van de mail dan door naar valse-email@mijn.overheid.nl. Zij ontvangen graag het bericht, want mogelijk kennen zij de phishing-website nog niet. Zij kunnen de website dan zo snel mogelijk laten verwijderen. Verwijder na het doorsturen het bericht uit je inbox én uit de map 'Verwijderde items'.

Heb je op een valse link geklikt en gegevens ingevuld op een valse website?

Neem dan direct contact op met de helpdesk van MijnOverheid. Ook als je vermoedt dat iemand anders toegang heeft (gehad) tot jouw MijnOverheid-account.

Helpdesk MijnOverheid

Aansluiting MijnOverheid

We zijn als waterschap wel aangesloten op MijnOverheid. Het klopt dus dat je ons wel tegenkomt in de lijst met organisaties.

Aansluiting MijnOverheid berichtenbox
Aansluiting van waterschap Aa en Maas bij MijnOverheid berichtenbox