Samen op onderzoek uit voor schone beken: ga je mee oeverlopen?


21 september 2021

Heb je zin om, gewapend met een schepnet en werphark, de sloot te onderzoeken? Ga dan op vrijdag 24 september mee op een vissen- en plantenexcursie tijdens het startevenement van het project ‘Oeverlopers’.

Wat is Oeverlopers?

Oeverlopers is een project waarbij vrijwilligers, de zogenaamde ‘Oeverlopers’, de komende jaren drie beken in Noord-Brabant onderzoeken. Hoe ontwikkelen de planten en dieren zich op deze plekken? Wat zegt dat over hoe schoon de beken zijn? En moet er worden ingegrepen? Het zijn zomaar wat vragen waar we antwoord op gaan krijgen. Iedereen met interesse in het waterleven kan zich aansluiten. En wij helpen je bij het onderzoeken! Zo geven we cursussen en tips, maar je eigen kennis en ervaringen zijn ook welkom! Dit alles met maar één doel: schone beken, want mensen, dieren en planten floreren in en rondom gezond water!

Aftrap!

Op vrijdag 24 september geven ecologen van FLORON en RAVON, in samenwerking met Waterschap Aa en Maas, Brabantse Delta en De Dommel en IVN Brabant een introductie in Oeverloperonderzoek naar waterplanten en vissen in drie verschillende beekdalen. Bij de Dommel in Eindhoven kan tevens chemische waterkwaliteit gemeten worden met onze collega's van de Waterblitz!

  • De Kasteelmeander van de Aa bij Middelrode (10:00-12:00)
  • De Oude Leij bij Tilburg (12:00-14:00)
  • De Dommel bij Eindhoven (14:00-16:00)

Doe je mee?

Lijkt het je leuk om deel te nemen aan deze onderzoeken? Meld je aan door een mail te sturen naar info@floron.nl. De verzamellocatie volgt per mail.

Kijk voor meer informatie alvast op www.oeverlopers.eu

Samenwerken

Oeverlopers is een initiatief van Impuls Groene Vrijwilligers Noord-Brabant, bestaande uit Brabants Landschap, Brabantse Milieufederatie, FLORON, IVN Brabant, Natuurmonumenten, Provincie Noord-Brabant, RAVON en Staatsbosbeheer. Het project wordt gefinancierd door de Provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Brabantse Delta en Waterschap De Dommel.