Oesterzwammen doen het goed op maaisel van Aa en Maas


2 november 2021

Vrijwel al het maaisel uit natuurgebieden van waterschap Aa en Maas wordt gebruikt voor het kweken van oesterzwammen. Op het substraat dat van ons maaisel wordt gemaakt, groeien de biologische oesterzwammen van paddenstoelenkweker John Verbruggen uit Uden. De zwammen, met name de steeltjes, worden onder meer gebruikt voor vegetarische vleesvervangers.

Het riet van onze natuurgebieden (ecologische verbindingszones) blijkt een goede voedingsbodem voor oesterzwammen. Van het maaisel wordt in Erp substraat gemaakt. Vervolgens wordt dit substraat in Gemert gesteriliseerd. Daarna gaat dit gesteriliseerde substraat in pakketten naar Uden waar het dient als voedingsbodem voor oesterzwammen. De pakketten kunnen het hele jaar door worden gebruikt zodat de ondernemer niet afhankelijk is van ons maaiseizoen.

“Voorheen moest de Udense ondernemer voor biologisch maaisel helemaal naar Zuid-Frankrijk en Spanje”, zegt Jos van der Stappen, bedrijfsleider district Hertogswetering van het waterschap. “Het scheelt dus veel ecologische voetstappen nu het maaisel uit eigen omgeving komt. En wij zijn blij dat het maaisel wordt hergebruikt, dit past bij onze duurzame ambities.”

Jos van der Stappen nam chef-kok Ramon Brugman van het programma Binnenste Buiten mee naar een natuurgebied in de omgeving van Uden om te laten zien waar het maaisel vandaan komt. Daarna werd een bezoek gebracht aan de oesterzwammenkweker, waar Ramon Brugman een mooi gerecht maakte met de Udense oesterzwammen.

De uitzending was te zien op woensdag 3 november om 18.50 uur op NPO2.

Bekijk de uitzending terug