Maaien dijken gestart met maatwerk voor biodiversiteit
De dijken van waterschap Aa en Maas zijn van levensbelang. Ze moeten stevig genoeg zijn om ons tegen hoog water te beschermen. Het gras op de dijk zorgt voor deze stevigheid. Om te zorgen dat het gras in goede conditie blijft, moeten we het zo nu en dan maaien. De eerste maaironde is inmiddels gestart. Daarbij houden we nadrukkelijk rekening met flora en fauna.
Het waterschap maait voor een stevige dijk die bescherming biedt tegen het water. Daarbij zoeken we naar een goede balans tussen niet te vaak en niet te weinig maaien.
Waarom we moeten maaien
Voorop staat de waterveiligheid. Als we niet maaien, krijgen plantensoorten als berenklauw, ridderzuring, groot hoefblad, brandnetels en distels de overhand. Zij verdringen andere planten waardoor de dijk minder sterk wordt. De dijk is dan minder bestand tegen invloeden van water en wind. Daarnaast zorgt het maaien voor beter zicht op eventuele kale plekken en andere beschadigingen die hersteld moeten worden.
Zorgvuldige aanpak
Hoewel maaien belangrijk is voor de waterveiligheid, zijn we steeds selectiever waar en wanneer we maaien. Dat komt omdat biodiversiteit een steeds grotere rol speelt en we ons houden aan de Natuurbeschermingswet.
- Door niet te vaak te maaien, kunnen planten hun energie stoppen in wortelvorming in plaats van bladvorming. Dat is goed voor een stevige dijk.
- Voordat we starten met maaien, controleert een ecoloog van de aannemer of er beschermde planten zijn of nesten. Hier maaien we omheen of we passen de maaiperiode aan.
Biodiversiteit
Op de dijk proberen we de biodiversiteit te vergroten mits dit niet ten koste gaat van de waterveiligheid.
- Bloemrijke stukken maaien we voor een deel pas in het najaar. Bloeiende planten trekken immers vlinders en insecten aan en te vroeg maaien heeft direct een negatieve invloed op hun voortbestaan.
- We zijn bezig met een pilot rondom de kleurkeur. Dit is een initiatief vanuit de vlinderstichting om de biodiversiteit in bermen te vergroten. We onderzoeken of dit ook werkt op de dijken.
Schapen als natuurlijke grasmaaiers
Het maaien gebeurt meestal machinaal door een aannemer die het waterschap daarvoor inhuurt. De eerste maaironde is van halverwege juni tot half juli, de tweede van half augustus tot begin oktober. De aannemer zorgt voor het afvoeren van het maaisel. Zo voorkomen we dat de grasmat verstikt en onkruidsoorten verschijnen die andere plantensoorten verdringen. Op een aantal delen van onze dijken grazen schapen. Zij vervullen de rol van een natuurlijke maaimachine. Een prachtig gezicht en het zorgt voor een mooie fasering van de grasmat. Ook dat is dan weer goed voor de bloemen en insecten.
Meer informatie
Heeft u nog vragen over het maaien van de dijken? Neem dan contact op met Pieter Jeuken contactpersoon maaiwerkzaamheden waterkeringen waterschap Aa en Maas. Dat kan via het telefoonnummer 088 - 17 88 000 of info@aaenmaas.nl.
Deel deze informatie
Vragen over maaiwerkzaamheden
Pieter Jeuken
- Functie
- Technisch medewerker waterveiligheid
- Telefoon
- 088 17 88 000
- info@aaenmaas.nl
Recent nieuws
- Voortzetting samenwerkingsovereenkomst subsidie ‘klimaatbestendige maatregelen’ met As50+9 december 2024
- Veel bedrijvigheid op rioolwaterzuivering Land van Cuijk: grondige renovatie en uitbreiding9 december 2024
- Waterschap Aa en Maas wil verbod op PFAS; stoffen zitten ook in ons werkgebied in het water9 december 2024
- Dagelijks bestuurslid Sikko Oegema reikt de groen-blauwe handdruk uit voor agrarisch bedrijf BioPartners4 december 2024
- Waterbericht november: grondwater blijft hoog, stuwen staan laag4 december 2024