Extra waterbericht 4 juni 2021


4 juni 2021

Door de piekbuien op 3 juni, en de verwachtingen voor de komende dagen, is er een extra waterbericht opgesteld. In dit bericht een terugblik op de gevallen neerslag en een verwachting voor de komende dagen.

Terugblik algemeen

In onderstaand kaartje zien we een voorlopig overzicht van de gevallen neerslag op donderdag 3 juni. Deze data kunnen nog worden aangepast. Vooral in de strook van Deurne naar Erp is in korte tijd veel regen gevallen. Zo tussen de 30-50 mm. Deze regen heeft alleen in het stedelijk gebied tijdelijk voor wateroverlast gezorgd. Er stond op diverse plekken water op straat. De grotere sloten en beken die het waterschap onderhoudt en het landelijk gebied hebben de neerslag goed verwerkt. De stuwen die grotendeels  hoog staan voor het sparen van water, en slechts in een enkel geval zijn verlaagd, hebben niet voor problemen gezorgd. Automatische stuwen hebben wel gereageerd en de sloten op een gewenst peil gehouden. Veel sloten en beken in het betreffende gebied zijn al gemaaid, vooral op locaties achter overstorten waar bij dit soort buien overlast kan ontstaan.

voorlopig overzicht van de gevallen neerslag op donderdag 3 juni

Algemene toestand watersysteem

Lokaal zal de grondwaterstand weer wat stijgen na de dalende trend van de afgelopen dagen. Het algemene beeld van het grondwater is een normale situatie. Afvoeren zijn over het algemeen gemiddeld met hier een daar een kleine piek.

Verwachting komende dagen op basis van contact met weerkamer van het KNMI

De komende dagen, met name in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag overdag, bestaat de kans op nieuwe piekbuien. In het extreme weerscenario valt er plaatselijk tot ca 50mm regen. Meer waarschijnlijk is dat er tussen de 20 en 30mm regen valt. Volgens de huidige verwachting is de kans op hevigere buien groter in het noorden van ons werkgebied. Het is echter zo dat deze buien erg moeilijk te voorspellen zijn. Daarom houden we de weersverwachting nauwlettend in de gaten.

We zijn alert en zullen tijdens het weekend de situatie blijven volgen en ingrijpen als dat nodig is.

Bij bijzonderheden berichten we weer.