Extra waterbericht 13 juli: zo goed mogelijk voorbereid op veel regen


13 juli 2021

Het KNMI waarschuwt voor veel regen in het zuidoosten van het land, vanaf dinsdag tot en met donderdag. Voor ons aanleiding om alert te zijn en maatregelen te treffen.

Neerslagverwachting in ons werkgebied

Deze week wordt er veel regen verwacht. Van 30 tot wel 100 mm regen in het extreemste scenario. De meeste regen valt waarschijnlijk in het uiterste zuiden van ons werkgebied.

Watersysteem

Onze inschatting is dat het watersysteem deze hoeveelheid regen aan kan. Maar natuurlijk ligt het eraan hoe intensief de regenbui is. Bij extreme hoosbuien is de situatie anders dan als de regen redelijk verspreid over de dagen heen valt.

Goed voorbereid

Om goed voorbereid te zijn op mogelijk veel regen, hebben we de volgende maatregelen getroffen:

  • Onze sloten en beken zijn gemaaid dus kunnen het water goed afvoeren.
  • Er is constant nauw overleg met Rijkswaterstaat (over het waterpeil en afvoer naar de Maas), waterschap Limburg en waterschap De Dommel zodat we in kunnen spelen op elkaars situaties en elkaar helpen als dat nodig blijkt;
  • Op diverse plekken waar het al nat is, zijn stuwen omlaag gezet om meer regenwater op te kunnen vangen. Zodra het kan, gaan deze weer omhoog.
  • We houden de weersverwachting constant in de gaten en zijn alert in het veld.

Hoog water de Maas

Er is sprake van een bijzondere situatie namelijk hoogwater op de Maas in de zomer. Dit komt vaker voor maar dan in een ander seizoen. We begrijpen dat daar vragen of zorgen over zijn. Helaas kunnen wij deze vragen niet beantwoorden. De Maas is namelijk in beheer bij Rijkswaterstaat. Wij vragen inwoners daarom om contact met Rijkswaterstaat op te nemen als je vragen hebt over de waterstanden van de Maas en of dat bijvoorbeeld gevolgen heeft voor het overstromen van de uiterwaarden langs de Maas. Het infocentrum hoogwater is bereikbaar via 088 - 79 74 323 en 088 - 79 74 321.


Vragen over hoogwater de Maas?

Infocentrum hoogwater Rijkswaterstaat

Telefoon
088 - 79 74 323
Website
website Rijkswaterstaat

Persvragen? Neem contact op:

Joletta Noomen

Functie
Adviseur Communicatie
Telefoon
tel:06-13 43 63 63
E-mail
jnoomen@aaenmaas.nl