Dassenhol in Linden gedicht


18 juli 2021

Zondagmiddag 18 juli is een dassenhol in Linden in de gemeente Cuijk dichtgemaakt. Dit was nodig om ervoor te zorgen dat de Maasdijk sterk genoeg blijft om de hoeveelheid water aan te kunnen.

Er zitten meerdere dassenholen in de dijk. We zijn hiervan op de hoogte en houden het in de gaten. Alleen de dassenholen die de veiligheid in het geding brengen, worden gedicht. Bij Linden bleek zondagmiddag na inspectie van de dijk dat er water uit het hol stroomde. De dassen waren toen al vertrokken want zodra er water in hun hol komt, gaan ze naar een veiligere locatie.

Het dassenhol is gedicht door het aanleggen van een steunberm van zand bij de ingang van het hol aan de binnenzijde (=bewoonde zijde) van de dijk.

Dassenholen

Op dit moment is het nog niet nodig om meer dassenholen dicht te maken. We inspecteren permanent de volledige 110 kilometer Maasdijk die wij beheren. Als het hoogwater bij een dassenhol is, kijken we hoe de dijk daar op reageert. Pas als we zien dat de stabiliteit van de dijk en daarmee de veiligheid van de mensen en dieren achter de dijk in het geding komt, grijpen we in.

Volg onze liveblog voor de actuele informatie over het hoogwater en de maatregelen die wij nemen.