Koolzaad maaien voorkomt erosie van de dijk


23 april 2021

Op een beperkt aantal plekken maaien we het koolzaad. Dit is nodig om de dijk te beschermen tegen erosie.

Het koolzaad staat volop in bloei. Een bloemenzee kleurt bermen en dijken geel. Een prachtig gezicht en goed voor de biodiversiteit. Toch moeten we op een beperkt aantal plekken langs de dijk het koolzaad maaien.

Waarom maaien we?

Koolzaad (of raapzaad) ‘groeit als kool’. Als het zo hard groeit dat het heel dicht op elkaar staat, ontneemt deze plant het licht voor de andere planten die lager groeien. Het gras gaat dan verstikken en er ontstaan kale plekken in de vegetatie. Dat kan leiden tot erosie wat de dijk verzwakt.

Hoe maaien we?

Omdat het broedseizoen in volle gang is, controleren we eerst of er beschermde flora en fauna aanwezig is. Daarna maaien we met een maai-zuigcombinatie op ongeveer 30 cm hoogte de stengels en gele bloemen weg. Koolzaad is een eenjarige vroegbloeier die veel zaad produceert. Door de combinatie van maaien en zuigen, wordt verdere zaadzetting en uitbreiding van de plant voorkomen.

Goed voor waterveiligheid en biodiversiteit

In plaats daarvan ontstaat er wel veel ruimte voor andere planten om te groeien. Dit komt niet alleen de erosiebestendigheid van de dijk en daarmee de waterveiligheid ten goede, maar is ook bevorderlijk voor de biodiversiteit.

Meer informatie over veilig water door sterke dijken