Kleurwedstrijd voor Wereldwijde Vismigratie Dag


13 oktober 2020

Vissen leggen vaak hele afstanden af als ze op zoek gaan naar een liefje om mee te paaien. Voor de visstand is het dan ook heel belangrijk dat vissen zich vrij kunnen verplaatsen. Bij dat belang wordt wereldwijd stilgestaan tijdens de Wereld Vismigratie Dag op 24 oktober.

Ook in Nederland wordt tijdens de Week van Ons Water stilgestaan bij het belang van open rivieren en vrije migratie van trekvissen. Want door vervuiling, afdammen van rivieren, regulering van het waterbeheer via stuwen en gemalen én bevissing is veel vis verdwenen en gaat het slecht met veel vissoorten.

Vispassage

Stuwen en gemalen vormen een barrière voor vissen om zich vrij te verplaatsen. Op diverse plekken binnen het gebied van waterschap Aa en Maas hebben we daarom vispassages aangelegd waardoor vissen niet gehinderd worden door bijvoorbeeld een stuw. Zo helpen we om de visstand in ons gebied gezond te houden. Ook beekherstel, waarbij de beek meer gaat slingeren, draagt bij aan een gezond leefgebied voor vissen.

Extreme droogte

Tijdens de extreme zomer van dit jaar zagen we dat in de Strijpse Beek, die vorig jaar nog kurkdroog stond, toch weer veel vis zwom. Meer dan twaalf verschillende soorten zelfs. De vissen werden dit jaar door professionele vissers overgezet naar de Sambeekse Uitwatering, waar nog wel voldoende water doorheen stroomt.

Kleurwedstrijd

Waterschap Aa en Maas heeft speciaal voor de Wereldwijde Vismigratie Dag een mooie kleurplaat laten maken. Daar kunnen kinderen tijdens de herfstvakantie lekker mee aan de slag. Download de tekening en print hem uit. Een foto van het eindresultaat kun je insturen via Facebook, Instagram of mail naar communicatie@aaenmaas.nl. Op 24 oktober maken we de winnaar bekend via Facebook. De mooiste tekening wordt beloond met vier kaartjes voor het watermuseum.

Download de kleurplaat (pdf, 435 kB)

Meer informatie over Vismigratie Dag