Onderscheiding voor bloemrijke dijk in Maren-Kessel


15 juni 2020

Maren-Kessel – Op maandag 15 juni heeft mevrouw Anne Keijzers de onderscheiding Pro Flora et Securitate ontvangen vanwege haar inzet voor een bloemrijke Maasdijk. “Wij waarderen het wanneer bewoners zich inspannen voor het verbeteren van onze omgeving”, aldus Dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas. “Mevrouw Keijzers draagt actief bij aan het bloemrijk ontwikkelen van de grasbekleding op het zuidelijke dijktalud in Maren-Kessel, waar insecten van profiteren. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk en zorgt voor meer besef van en draagvlak voor biodiversiteit in de omgeving.”

Uitreiking bloemrijke dijk 2Samen met een bevriend ecoloog inventariseert mevrouw Keijzers jaarlijks de soorten bloemen en kruiden die er op de dijk voor haar huis voorkomen. Ook geeft ze uitleg over het belang ervan aan passanten die de bloemrijke dijk bekijken. Er is veel diversiteit op de dijk te vinden, blijkt uit monitoring van het waterschap. De gehele Maasdijk ontwikkelt zich richting een stroomdalgrasland, het streefbeeld voor de grasbekleding op de dijk en de meest natuurlijke situatie. Sinds begin mei is waterschap Aa en Maas officieel partner van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waarin een florerende delta voor mens en natuur centraal staat. De bloemrijke dijk is een mooi voorbeeld hoe biodiversiteit hand in hand kan gaan met waterveiligheid.

Onderscheiding Pro Flora et Securitate

Begin 2020 heeft waterschap Aa en Maas mevrouw Keijzers voorgedragen voor de onderscheiding Pro Flora et Securitate, die jaarlijks door waterschap De Dommel wordt uitgereikt aan organisaties en personen die zich inzetten voor bloemrijke dijken in Nederland. Bloemrijke dijken vergroten de stabiliteit van de dijken, zijn bevorderlijk voor de biodiversiteit van flora en fauna en de beleefbaarheid van de omgeving.