Bezem door de middelenkast


5 februari 2020

Met de actie ‘Bezem door de middelenkast’ kunnen land- en tuinbouwbedrijven in Zuidoost-Brabant kosteloos niet meer toegelaten en verouderde gewasbeschermingsmiddelen inleveren en verantwoord laten afvoeren. Waterschap Aa en Maas is een van de initiatiefnemers. Aanmelden voor de actie kan vóór 1 maart.

Voor wie?

De bezemactie is onderdeel van ‘Schoon Water voor Brabant’ en is bedoeld voor land- en tuinbouwbedrijven in Zuidoost-Brabant: grote en kleine bedrijven, actief en gestopt, in alle sectoren. Op dit moment maken 27 gemeenten het mogelijk om resten van (oude) gewasbeschermingsmiddelen bij de milieustraat in te leveren. Mogelijk haken meer gemeenten aan.

Meedoen

Aanmelden kan vóór 1 maart, de actie zelf loopt t/m 31 maart 2020. Na aanmelding neemt een adviseur van gewasbeschermingsmiddelen binnen een maand contact op om een bedrijfsbezoek in te plannen en de middelenkast samen door te nemen. Met de ‘bezembonnen’ die de adviseur tijdens het bezoek geeft, kunnen bedrijven kosteloos gewasbeschermingsmiddelen inleveren bij de gemeentelijke milieustraat. Kijk voor de exacte werkwijze en aanmelden op www.bezemdoordemiddelenkast.nl.

Geen boetes

Om te voorkomen dat de bezemactie en controles door handhavers elkaar kruisen, stemt CLM de actie af met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Regionale Uitvoeringsdienst en waterschappen. Bedrijven die meedoen met de bezemactie en af te voeren middelen hebben staan, worden niet beboet als er een controle plaatsvindt.