Nationale Sluizendag in Heusden


25 september 2019

Op woensdag 2 oktober is het Nationale Sluizendag. Het is de dertiende keer dat de stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN) deze dag organiseert. Deze keer in samenwerking met waterschap Aa en Maas. Het evenement vindt dit jaar plaats in Heusden (locatie: Bedrijfshal, Scheepswerf 1). ’s Middags is er een excursie naar de Bovenlandse Sluis in het Drongelens Kanaal bij Waalwijk. Dit Rijksmonument dat dateert uit 1898 won vorig jaar de HSSN-prijs voor de beste restauratie.

De HSSN-prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Stichting Historische Sluizen en Stuwen Nederland (HSSN) en is bedoeld om de waarde van historische sluizen en stuwen als monumentale objecten te onderstrepen. Ook wil de stichting met de prijs de restauratie van sluizen en stuwen bevorderen. “Sluizen en stuwen hebben namelijk een essentiële bijdrage geleverd aan de fysieke wording van ons land. Daarmee zijn zij een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed en waard om behouden te blijven”, aldus Ronald van den Berg, voorzitter van de HSSN. Ook dit jaar wordt de HSSN-prijs weer uitgereikt. Dit zal rond het middaguur plaatsvinden. In de middag staat er een excursie naar de schutsluis Waalwijk en de Bovenlandse Sluis op het programma. Op beide locaties zullen genodigden een rondleiding krijgen.

Belang Bovenlandse Sluis

De Bovenlandse Sluis won vorig jaar de HSSN-prijs en ligt op een kruispunt waar meerdere waterwegen samenkomen.

De Bovenlandse Sluis, winnaar van de HSSN-prijs in 2018

Peter van Dijk, lid van het dagelijks bestuur van waterschap Aa en Maas: “De Bovenlandse sluis wordt gebruikt om waterstanden op peil te houden en overstromingen binnen het beheergebied van waterschap Aa en Maas te voorkomen. De sluis is in de zomer van 2017 volledig gerestaureerd en gemoderniseerd, omdat hij in slechte staat verkeerde en niet meer voldeed aan de huidige (veiligheids)normen.” Bij de restauratie zijn het metselwerk, het beton en de natuurstenen onderdelen van de sluis hersteld. Ook zijn de schuiven gerepareerd of vervangen. Tegelijkertijd is de volledige technische installatie aangepast en voorzien van techniek die het mogelijk maakt om de sluis op afstand te besturen en te controleren. Er is ook een educatieve buitenruimte gecreëerd en is er een vissluis aangebracht.