Verbod op beregenen met water uit sloten en beken in Oost-Brabant
In een groot deel van het gebied van waterschap Aa en Maas is het per 7 juni 2019 verboden om te beregenen met water uit sloten en beken. Ondanks de regen van de afgelopen dagen is het nog steeds erg droog. Met het instellen van het onttrekkingsverbod wil het waterschap verdere daling van het waterpeil voorkomen. De maatregel geldt niet alleen voor de agrarische sector. Het sproeien van de tuin vanuit de sloot is bijvoorbeeld ook verboden, net als het beregenen van sportvelden.
Waarom een onttrekkingsverbod?
De droogte van 2018, een drogere winter en een relatief droog voorjaar leiden ertoe dat het waterschap deze maatregel moet nemen. Op dit moment is het zelfs droger dan vorig jaar om deze tijd. Met het instellen van het verbod wil het waterschap verdere daling van het waterpeil voorkomen. Door de lage waterstanden kan er schade ontstaan aan oevers en kaden en is er kans op sterfte van dieren en planten in sloten en beken. Zodra de omstandigheden dit toelaten, wordt het verbod ingetrokken. Dit maakt het waterschap bekend met een persbericht, via www.aaenmaas.nl en www.officielebekendmakingen.nl
Waar geldt het onttrekkingsverbod?
Het onttrekkingsverbod geldt voor het gebied ten zuiden van de lijn ’s-Hertogenbosch, Nuland en Herpen en is van kracht tot het moment dat het waterpeil in de kanalen, sloten en beken weer op niveau is. Het verbod is van toepassing op de rood gearceerde gebieden op onderstaande tekening of bekijk de kaart in ons actuele waterdataportaal.
Uitzonderingen op het verbod
- De volgende beken, sloten en kanalen waar voldoende water in aanwezig is:
- benedenstroomse gedeelte van de Sambeekse uitwatering en benedenstroomse gedeelte van de Raam; Kanaal van Deurne, Helenavaart en de Zuid Willemsvaart door Helmond (traverse); - Water gebruikt voor het blussen van branden;
- Weidepompen voor het water geven aan vee;
- Het onttrekken van water via peilgestuurde drainage;
- Deelnemers aan de pilot Bier, Boer, Water voor het conserveren en hergebruiken van water;
- Onttrekkingen voor bedrijfsmatige fruitteelt, groenteteelt, bloemen- en plantenteelt en bomenteelt. Voorbeelden van gewassen/teelten die niet als kapitaalintensief worden aangemerkt, en dus niet mogen worden beregend, zijn: grasland (inclusief graszoden), maïs, suikerbieten, aardappelen en granen.
Wat doet het waterschap?
Waterschap Aa en Maas doet wat mogelijk is om boeren en tuinders en andere watergebruikers van voldoende water te voorzien. De droogtemaatregelen die al zijn getroffen, blijven waar nodig in tact. Zo staan op de meeste plekken de stuwen nog steeds extreem hoog. Hierdoor zakt zoveel mogelijk oppervlaktewater de grond in om de ondergrondse voorraad aan te vullen voor het komende groeiseizoen.
Een aanvullende maatregel die onlangs genomen is, is de inzet van zandwinplas Hoogdonk, ten zuiden van Deurne. Deze is ingezet als buffer om tijdelijk water op te slaan. Hierdoor wordt 100.000 m3 water (100.000.000 liter) opgespaard. Dit gebufferde water kan worden gebruikt om het achterliggende gebied bij aanhoudende droogte van water te voorzien.
Deel deze informatie
Recent nieuws
- 'Papier houdt geen water tegen en maakt ook geen water schoon'18 september 2024
- Dijkwerkers on Tour: weg van het scherm, samen de dijk op18 september 2024
- 'Hoop in de modder'18 september 2024
- Water- en milieu-autoriteiten Blue Deal Colombia op bezoek in ons werkgebied18 september 2024
- Bezoek voor de laatste keer dit jaar gratis onze gemalen Caners en van Sasse18 september 2024