Waterschap Aa en Maas wint award Beste Overheid 2018


20 november 2018

Maandagavond ontving waterschap Aa en Maas de award ‘Beste Overheidsorganisatie van Nederland’. De award werd toegekend door de jury, onder voorzitterschap van Jan van Zanen burgemeester van de gemeente Utrecht. In de Ridderzaal in Den Haag nam Aa en Maas het op tegen Rechtbank Rotterdam en Gemeente Heerhugowaard. Vorig jaar ging de award Beste Overheidsorganisatie naar Staatsbosbeheer. De jury over Aa en Maas: ‘Een overheidsorganisatie die voeling houdt met een veranderende samenleving die geen handhavende overheid is in de traditionele betekenis. Een partner voor inwoners en bedrijven. Die volop gebruik maakt van de nieuwe digitale mogelijkheden’.

De verkiezing

Veertig genomineerde overheidsorganisaties namen deel aan de verkiezing en dienden een bidbook in. Op basis van dit document wist Aa en Maas een plek op de shortlist van tien te bemachtigen , samen met de Energie- en Grondstoffenfabriek, Gemeente Heerhugowaard, Gemeente Schagen, Gemeente Stichtse Vecht, Gemeente Zuidhorn, Provincie Gelderland, Rechtbank Rotterdam, RIVM, UBR|KOOP.

Na een nieuwe juryronde, met onder andere pitches van de shortlistkandidaten, maakte de VOM in juni bekend dat Aa en Maas bij de drie finalisten hoorde. Next step was het organiseren van een ontvangst van de jury op eigen werkvloer. In het gehele traject van beoordelen lette de jury onder meer op: onderscheidend vermogen/ uniciteit, missiegedrevenheid, effectiviteit, de basis aantoonbaar op orde, leervermogen, veerkracht en maatschappelijke betrokkenheid.

De verkiezing beste overheidsorganisatie en beste overheidsmanager wordt jaarlijks georganiseerd door de Vereniging voor OverheidsManagement (VOM).