Uitnodiging expertdag: Samen werken aan gezond water, voor nu en later


Graag nodigen we je uit voor een inspirerende expertdag op 10 maart van 9:00 tot 14:00 uur op onze rioolwaterzuivering in Oijen. Wij gaan die dag graag met jou in gesprek over hoe we samen kunnen werken aan gezond water, voor nu en later. Tijdens deze dag delen we onze ervaring met het verwijderen van medicijnresten en andere microverontreinigingen in afvalwater. Verderop in dit bericht lees je meer over het programma.

Aanmelden

Wij hopen je ook te mogen begroeten tijdens deze inspirerende bijeenkomst op vrijdag 10 maart van 9:00 tot 14:00 uur op onze rioolwaterzuivering in Oijen. Aanmelden kan via onderstaande button.

Aanmelden expertdag

Voor meer informatie kunt je contact opnemen met Ingeborg Riedstra, communicatieadviseur bij waterschap Aa en Maas via iriedstra@aaenmaas.nl of 06-83 15 05 76.

Medicijnresten

De Nederlandse bevolking gebruikt steeds meer medicijnen. De resten daarvan komen in het riool en daarna in sloten en rivieren terecht; slecht voor het waterleven en lastig voor de bereiding van drinkwater. Ook beperkt het de mogelijkheid om waardevolle stoffen te winnen uit afvalwater en gezuiverd water te hergebruiken voor bijvoorbeeld droogtebestrijding, industrie en tuinbouw. Actie hierop is hard nodig.

PACAS-installatie met poederkool

Waterschap Aa en Maas heeft op rioolwaterzuivering (RWZI) in Oijen een PACAS-installatie gebouwd. Deze installatie haalt met behulp van koolstof medicijnresten en andere microverontreinigingen uit het afvalwater, zodat het schoner de beek instroomt richting de Maas. Graag delen we deze dag wat we geleerd hebben tijdens de uitvoering van dit project: van beleid tot ontwerpfase en uiteindelijke oplevering. En we delen onze ervaringen ten aanzien van de PACAS techniek zelf: hoe werkt het, wat verwachten we aan rendement en hoe monitoren we.

Wat te doen met steeds meer nieuwe stoffen in afvalwater?

De PACAS-installatie is slechts een eerste stap om de waterkwaliteit te verbeteren. In een snel veranderende wereld met steeds meer stoffen en steeds meer eisen en toepassingen voor afvalwater, zijn we er nog niet met deze eerste stap. Hoe gaan we met deze uitdagingen om als waterschap? En wie pakt welke rol in de gezamenlijke verantwoordelijkheid om de hoeveelheid medicijnresten en andere microverontreinigingen in ons (afval)water te verminderen? Over deze vraagstukken willen we graag met je in gesprek tijdens deze inspirerende bijeenkomst op onze rioolwaterzuivering in Oijen. Dus zet 10 maart in je agenda, meld je aan en praat mee!

Programma

  • 9:00 – 10:00 uur: Ontvangst met koffie en thee

  • 10:00 – 10:20 uur: Welkomstwoord Peter Verlaan, directeur waterschap Aa en Maas, en toelichting op programma

  • 10:20 – 11:00 uur: Plenaire voordrachten: Nationale kader en aanleiding (Oscar Helsen), Lessons Learned project en werking PACAS-installatie (Johannes Boersma, Karin Bertens en Robert Kras)

  • 11:00 – 11:45 uur: Paneldiscussie met verschillende partners in de keten aan de hand van stellingen

  • 11:45 – 12:00 uur: Samenvatting discussie en toelichting middagprogramma

  • 12:00 – 14:00 uur: Lunch & netwerken, markt met interessante projecten op en rond rwzi Oijen, mogelijkheid om onder begeleiding van een medewerker van waterschap Aa en Maas de PACAS-installatie te bekijken

  • 14:00 uur: Einde bijeenkomst

Aanmelden

Wij hopen je ook te mogen begroeten tijdens deze inspirerende bijeenkomst op vrijdag 10 maart van 9:00 tot 14:00 uur op onze rioolwaterzuivering in Oijen. Aanmelden kan via onderstaande button.

Aanmelden expertdag

Adresgegevens en parkeren

RWZI Oijen, Parallelstraat 1, 5394 LW Oijen.

Parkeren kan op het terrein van de RWZI, parkeerwachters wijzen je de weg.

Agendatip

Nog een agenda-tip: zaterdag 11 maart is er een open dag op onze RWZI in Oijen met rondleidingen over het terrein van de rioolwaterzuivering en leerzame en leuke activiteiten voor jong en oud.

Lees meer over de open dag op 11 maart


Vragen? Wij helpen je graag!

Ingeborg Riedstra

Functie
Adviseur Communicatie
Telefoon
06-83 15 05 76
E-mail
iriedstra@aaenmaas.nl

Bezoek ook de open dag op onze rioolwaterzuivering in Oijen