Gemaal van Sasse

En eigentijds

Gemaal van Sasse_3

Het gemaal is historisch en nu, bijna een eeuw later, eigentijds tegelijk. Historisch, omdat dit het eerste elektrische gemaal is dat het voormalige waterschap De Maaskant bouwde. Hier bulderden ooit de kanonnen als hoog water dreigde en op diverse plekken aan de zuidkant van de Maas water Brabant in werd gelaten.

Maar het is tegelijkertijd een eigentijds gemaal. Het wordt zo nu en dan nog gebruikt. Daarnaast doet het dienst als een belevingscentrum, compleet met 3D tentoonstelling over het verleden en heden van het gemaal.

Zo kom je er

Gemaal van Sasse_1

Gemaal Van Sasse ligt aan de Mars van Wijthdijk 1 in Grave. Elke laatste zondag van de maanden april tot en met september van 11.00 tot 16.00 uur is het gemaal geopend voor bezoekers. De toegang is gratis. Je kunt een bezoek aan het gemaal combineren met onze waterweetjeswandeling Grave. Download de route hieronder.

Waterweetjeswandeling Grave (pdf, 1.2 MB)

Waterweetje

Excursie aanvragen

Met gemalen regelen we de stand van het water in een bepaald gebied. Zo voert het gemaal Van Sasse bij een hoge waterstand water af naar een ander gebied. Tijdens de excursie bij dit gemaal nemen we je mee in de geschiedenis van ons waterschap en leggen we je uit hoe het gemaal werkt.

Vraag een excursie aan