De Groote Peel

Vogelparadijs

Nationaal Park De Groote Peel is een weids, waterrijk en stil hoogveengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Vanwege zijn omvang en uitzonderlijke natuurkwaliteit is De Groote Peel in 1993 aangewezen als Nationaal Park. De Groote Peel is van groot belang voor watervogels. Vandaar dat het park ook een inter­nationaal erkend 'wetland' is. Een kleine honderd vogelsoorten broeden er en talloze trekvogels strijken er voor langere of kortere tijd neer in het voor- en najaar.

Zo kom je er

Er is maar één manier om De Pelen te verkennen en dat is met stevige, waterdichte wandelschoenen aan. Bij Buitencentrum De Pelen in het Limburgse Ospel starten drie paaltjesroutes van twee (geel), drie (rood) en zes (blauw) kilometer. De gele route is verhard en geschikt voor rolstoelen en buggy’s. Halverwege vind je hier de uitkijktoren. Buiten de gemarkeerde routes is het gebied vrij toegankelijk op wegen en paden.

Beperkte toegankelijkheid voor- en najaar

Verschillende gebieden zijn in het broedseizoen, van 15 maart tot 15 juli, gedeeltelijk voor publiek gesloten. Bekijk de gebieden op dit kaartje. Tijdens de vogeltrek van 15 oktober tot 30 november is het gebied nogmaals gedeeltelijk voor publiek gesloten, zie deze kaart.

Waterweetje