Waterdiertjes vangen


Ben jij nieuwsgierig naar wat er onder water leeft? Ga dan op stap met een schepnet of keukenzeef. Vang zoveel mogelijk kleine waterdiertjes en help ons mee om de waterkwaliteit in beeld te brengen.

Met een schepnet, een wit bakje en de website Waterdiertjes.nl kun je heel makkelijk het waterleven in jouw buurt ontdekken. Vang zoveel mogelijk kleine waterdiertjes, het liefst 50 of meer. Ga naar de website met je mobiele telefoon, want daar kun je zien welke dieren het zijn. Voer jouw vondsten in en krijg meteen de score van jouw meetlocatie. Hoe gezond is het water bij jou in de buurt?

Waterkwaliteit

De soorten waterdiertjes die je vindt (dus de biodiversiteit in het water), geven de kwaliteit van het water weer. Welke diertjes in het water leven, hangt af van bijvoorbeeld de temperatuur, de hoeveelheid licht en zuurstof, de zuurgraad, de stroomsnelheid en aanwezigheid van waterplanten en chemische stoffen. Er zijn waterdiertjes die je alleen maar in schoon water vangt, zoals kokerjuffers en libellenlarven. Andere soorten zie je vooral in water dat slechter is van kwaliteit, zoals wormen en steekmuglarven.

Waterdiertjes vangen, hoe doe je dat?

Om de dieren te bekijken, haal je ze met een schepnetje uit het water. Ga met je netje op verschillende diepten door het water en door de waterplanten. Keer je netje om in een emmer of witte plastic bak met water. Dan kun je ze goed observeren. Geef de dieren die je gevonden hebt door op www.waterdiertjes.nl. Laat de dieren nadat je ze hebt bekeken zo snel mogelijk weer vrij. Zien hoe het werkt? Bekijk de video.

Bijdrage aan onderzoek

Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor mensen, dieren en planten. Hoewel de waterkwaliteit de laatste jaren is verbeterd, laat het onderzoek van Waterdiertjes.nl zien dat het op veel plekken nog niet goed gaat met de biodiversiteit van waterdiertjes. Door waterdiertjes te vangen en in te voeren op Waterdiertjes.nl krijgen we een beter beeld van het waterleven in Nederland en kunnen we maatregelen nemen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het onderzoek van Waterdiertjes.nl is een initiatief van Wageningen Universiteit, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en diverse waterschappen, waaronder Aa en Maas.

Gezond en schoon water

Iedere dag werken wij aan gezond en schoon water. Wil je weten hoe we dat doen? Kijk op Schoon water - Waterschap Aa en Maas.

Vragen? We helpen je graag!

Mail of bel ons:

Telefoon
088 - 17 88 000
E-mail
communicatie@aaenmaas.nl