Escapespel over klimaat


Speel het escapespel ‘Kraak de Klas: Klimaatzorgen in Nederland’ in één (aardrijkskunde)lesuur in de klas. Leerlingen uit groep 8 of 1e en 2e klas middelbare school leren spelenderwijs over klimaat en water en gaan in groepjes met elkaar de strijd aan. Wie kraakt als eerste de code en opent de kist?

Hoe werkt Kraak de Klas?

Verdeel de klas in groepjes van maximaal 6 leerlingen en speel Kraak de Klas in het eigen leslokaal. Door het oplossen van opdrachten en puzzels verzamelen de leerlingen codes van vier hangsloten die bevestigd zijn aan een houten kist. Met de juiste codes maken zij een voor een de hangsloten open totdat de kist open kan. Is de kist geopend of is de tijd voorbij, dan eindigt het spel. De codes zijn gekraakt (of niet). Welke groep zet de snelste tijd neer?

Onderwerpen en vaardigheden

Tijdens de opdrachten maken de leerlingen kennis met de onderwerpen: klimaatverandering in Nederland, klimaat en de tuin, hoosbuien, droogte en hitte in de stad. Leerlingen gebruiken vaardigheden als communiceren, samenwerken en probleemoplossend denken en handelen.

Voor wie is Kraak de Klas?

Het escapespel is leuk, leerzaam en interessant voor groep 8 basisschool en klas 1 en 2 middelbare school.

Materialen

Kraak de Klas bestaat uit zes houten kisten (ongeveer A4-formaat) en 4 hangsloten per kist. Elke kist heeft een slotvermeerderaar waarmee je de hangsloten aan de kist kunt bevestigen. Bij het spel zitten een lesbrief met een introductie en nabespreking, een handleiding en opdrachtkaarten.

Begeleiding

Docenten begeleiden het escapespel zelf.

Tijdsuur

Leerlingen spelen het Kraak de klas in een lesuur. Ze krijgen 40 minuten om de kist met sloten te openen. Leerlingen kunnen Kraak de klas eventueel spelen zonder dat het onderwerp van tevoren in de klas is besproken. We adviseren wel gebruik te maken van de introductie en nabespreking die we bij het spel leveren, zodat de behandelde onderwerpen beter bijblijven.

Reserveren

Wil je het escapespel Kraak de Klas reserveren? Doe een aanvraag via ons formulier hieronder. Scholen kunnen Kraak de Klas gratis lenen. Je kunt het spel van maandag tot en met donderdag tussen 09:00 en 17:00 uur ophalen bij ons waterschapshuis, Pettelaarpark 70, 5216 PP in ‘s-Hertogenbosch. Graag binnen een week terugbrengen.

Escapespel Kraak de Klas reserveren

Vragen? Wij helpen je graag!

Stuur een mailtje naar:

E-mail
communicatie@aaenmaas.nl